portretfoto zorgkundige Inge

Tijdelijk werklozen helpen zorgsector uit de nood: “We komen overal handen tekort”

De coronapandemie hakt er serieus in. Niet alleen de zorgsector, maar ook de evenementensector zijn hiervan het slachtoffer. Dankzij een nieuw project van de Vlaamse overheid zouden deze twee elkaar nu uit de nood kunnen helpen. Zorgkundige Inge Dennes (49): “Goede maatregel zolang het niet verplicht wordt”. 

De coronapandemie heeft voor velen catastrofale gevolgen op werkvlak. De zorg- en welzijnssector komt handen tekort en in andere sectoren, zoals de evenementensector, staan mensen met lege handen. Daarom roept Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) helpindezorg.be in het leven. Via de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB kunnen zowel werkzoekenden als werknemers zich melden. Werkzoekenden kunnen dan tijdelijk aan de slag in de zorg- en welzijnssector, weliswaar voor jobs waar geen specifiek diploma nodig is. Zo gaat het onder andere om maaltijden rondbrengen, materiaal ontsmetten, onthaal etc.  

Alle hulp is welkom

Een goed idee vindt ook Inge Dennes, zorgkundige bij woonzorgcentrum “Den Beuk” in Boom: “De vergrote werkdruk in de zorgsector zal zeker verlicht worden. Alle hulp is welkom dus ik hoop dat ons woonzorgcentrum gebruik maakt van dit initiatief. We komen overal handen tekort en op deze manier kan het zorgpersoneel op de belangrijkste aspecten focussen. Wanneer iemand anders de taken zoals animatie op zich kan nemen, is dat voor ons al een opluchting. Ik vrees dat we binnenkort terug in quarantaine moeten, of dat we toch minstens tegen meer verstrengingen aankijken, en dat weegt op onze mensen. Onze inwoners krijgen nu al minder bezoek en het ziet ernaar uit dat dat nog minder zal worden. Animatie is in mijn ogen dan een heel belangrijke factor, zeker voor het mentale welzijn van de bewoners. Ik hoop dan ook dat daar wat aandacht aan besteed zal worden”.

“Door dit initiatief kunnen wij ons focussen op de belangrijkste aspecten”

Ingaan op vacatures gebeurt op vrijwillige basis. Werkzoekenden zullen dus niet verplicht worden. “Dat is belangrijk. Je mag niemand verplichten dit werk te doen. Zeker nu niet. Iedere persoon die ons nu komt helpen in de zorgsector, hoe nodig ook, wordt blootgesteld aan het risico. Al kom je misschien niet in contact met bewoners of patiënten, het risico blijft”. 

Het werk zal overigens vergoed worden volgens “de geldende barema’s in de zorg” en freelancers zullen kunnen blijven factureren. “Dat is vanzelfsprekend. Het is te vergelijken met een interim job. Je kan niet verwachten dat je de inkomsten van je “normale” job blijft ontvangen. Ik hoop alleen dat er niet te veel mensen zullen schrikken van ons loontje.” 


Het initiatief om de zorg en de evenementensector te laten samenwerken zal zeker nodig zijn. Vele jobs vallen weg en zalen staan leeg door de verstrenging.

Verslag door Janne Genar

FotoSilke Haentjens
Tekstbadges_tekstSilke Haentjens
VideoJanne Genar
Eindredactie tekstbadges_tekstNoa Van Hoeydonck
Eindredactie onlineAntje De Visscher
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
advocatuur
“Deze hervorming beperkt de democratische toegang tot de advocatuur”, Jef Vandorpe bestuurder inclusie van de Vlaamse Vereniging van Studenten