“Het was het beste gevoel ooit”

Joren Houtevels, de nieuwe Mister Gay Belgium 2020

De 20-jarige Joren Houtevels is verkozen tot de nieuwe Mister Gay Belgium 2020 op 17 oktober 2020. De Leuvense student werd in het Antwerpse Elckerlyc Theater van de negen finalisten gekozen. Houtevels volgt Matthias De Roover op, de winnaar van de vorige editie.

Mister Gay Belgium is een jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor homoseksuele mannen die in 2013 is ontstaan. De winnaar vertegenwoordigt de Belgische holibi- en transgendergemeenschap en mag ook het jaar nadien België vertegenwoordigen bij de Internationale Mister Gay World-verkiezing. Dit jaar is dat Joren Houtevels.

Het moment dat Bart de Wever de winnaar bekendmaakte zal Joren voor altijd bij blijven. “Het moment dat Bart de Wever zei: “het is niemand minder dan Joren Houtevels”, zal ik nooit vergeten. Ik ben in tranen uitgebarsten. Ik wist niet wat ik moest doen of waar ik moest staan, ook al hadden we dit al meerdere keren geoefend. Het was een superleuke show waar we heel hard aan hebben gewerkt.”

Onderwijs en kinderverstoting

De winnaar studeert leerkracht lager onderwijs in Leuven. Diversifiëren van het onderwijs is dan ook één van zijn thema’s in zijn campagne. “Ik had normaal gezien een campagne opgestart met een Kahootquiz, debatten en hele leuke spelletjes, maar dan kwam Corona er en kon ik jammer genoeg de school niet meer binnen. Dat kan hopelijk later nog worden gerealiseerd”

Ik heb nooit zo’n knuffelmoment gehad

Zijn tweede thema is kinderverstoting. Joren’s coming out in 2017 verliep heel moeilijk. Hij is dan ook uiteindelijk alleen gaan wonen omdat hij zich niet aanvaard voelde door zijn ouders. Gelukkig is het sinds eind augustus beter beginnen gaan. “Omdat mijn relatie met mijn ouders nu beter gaat ben ik terug thuis gaan wonen. Het was een grote stap. Mijn ouders zijn ook naar de finale gekomen en dat was een heel emotioneel moment voor mij. Ik wil andere ouders laten inzien dat het belangrijkste aspect open communicatie is en dat je een moment moet pakken dat wanneer je dochter, zoon of X uit de kast komt, dat je ze geruststelt.”

De finale

Joren heeft lang moeten wachten op dit moment. De oorspronkelijke datum van de wedstrijd was op 23 mei 2020. Uiteindelijk viel hij pas op 17 oktober 2020, bijna 5 maand later. “Ik ben in totaal 246 dagen finalist geweest, dus bijna 10 maand. Je kijkt daar zo enorm naar uit en dan wordt het wordt dan twee keer uitgesteld door de corona situatie. Je leeft echt naar het moment toe.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Toen we zagen dat we luisteraars hadden in Argentinië en Brazilië, waren we onder de indruk”: Jef (zanger Cuts & Bruises) blikt terug op 2020 met Spotify Wrapped