fiets_zwart_wit

Matthijs Laevers: “Lange dagen die niet beloond worden”

Matthijs Laevers (18) gaf in het voorjaar van 2018 zijn leven een nieuwe wending. Hij verwende zichzelf met een splinternieuwe koersfiets en begon volop te koersen. Hij ging aan de slag bij de Antwerpse wielerploeg SV Kontich waarmee hij op het BK tijdrijden mooi in de middenmoot eindigde. Maar zoals aan alle mooie verhalen kwam ook aan dit sprookje een einde.

Na twee jaar koers heeft hij er eind mei de brui aan gegeven en zijn koersfiets aan de haak gehangen. “Door corona ben je superveel aan het trainen maar omdat er geen wedstrijden waren, heb ik besloten om me volledig te focussen op mijn studies in het hoger onderwijs”, verklaart hijzelf.

Hij droomde ooit om echt een professionele carrière uit te bouwen in het wielrennen. “In de jaren dat ik gekoerst heb, droomde ik er wel van en ik had ook echt de ambitie om van wielrennen mijn beroep te maken. Toen ik besliste om te stoppen was dat even zeer moeilijk  maar het was uiteindelijk op dat moment wel de enige juiste keuze.” Dat corona die beslissing wat aangemoedigd heeft, is uiteraard geen verrassing. “Het zijn lange trainingsdagen die je uiteindelijk niet kan belonen door een mooie wedstrijd te rijden.”

Zelf heeft hij nooit een aanbieding gekregen van een Worldtour- of een continentale ploeg. “Ze komen je niet zomaar wegplukken. Je hebt de categorie junioren met verschillende ploegen en meestal stroom je van daaruit door naar de beloften of naar de U23 waar de continentale ploegen je dan komen contacteren.” “Tenzij je Evenepoel heet natuurlijk”, voegt hij er lachend aan toe.

“Ik denk inderdaad ook wel dat er veel jeugdig talent rondrijdt die dit jaar de kans gemist hebben om een profcontract binnen te slepen. Uiteraard heb je wedstrijden nodig om jezelf in de belangstelling te zetten en doordat er nu heel weinig  wedstrijden waren, is de kans klein dat er grote profploegen komen aankloppen bij SV Kontich. Op dit moment zijn continentale ploegen eerder geneigd om bij bijvoorbeeld de U23 selectie van Lotto Soudal te gaan scouten omdat zulke ploegen goede beloften hebben en ook connecties met de grote profploegen.”

Matthijs mist het wielrennen wel heel hard, “maar je kan er niet in blijven plakken en ik heb een mooie tijd gehad, ik heb er veel lessen uit geleerd en heb ook een karakter opgebouwd. Ik heb in mijn periode dat ik koerste heel sober geleefd dus nu kan ik af en toe terug eens een pintje drinken.”

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstElias Bogaerts
Eindredactie tekstElias Bogaerts
Eindredactie onlineDeli De Jonghe
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een gsm toont een promopost van Sensoa #WijGrijpenIn
Campagne #WijGrijpenIn neemt het op tegen grensoverschrijdend gedrag