Crosser Tomas Kopecky

Crosser en renner Kopecký,: “Liever een mager contract tekenen, dan zonder eindigen”

Beloftevolle crosser en wegrenner Tomás Kopecký (20) maakte recent de overstap van Pauwels Sauzen Bingoal naar Acrog-Tormans. Bij de jeugd won hij meerdere regelmatigheidscriteriums. Komende seizoenen doorbreken en aankloppen bij de profs zou een logische stap zijn, tenzij de coronacrisis daar een stokje voor steekt…

“Hoe langer de coronacrisis aansleept, hoe moeilijker een contract versieren wordt”

Hopelijk kan de wielersport zich zo snel mogelijk economisch herstellen. Ik heb het geluk dat ik al een contract van vier jaar heb lopen bij de beloften, maar ik merk aan alles dat de sport financieel kreunt onder de coronacrisis. Wanneer je niet echt uitblinkt, gaan ploegen meer dan ooit twijfelen om je nog aan te nemen. Als die trend zich nog een tijd blijft voortzetten, wordt het geen eenvoudige opdracht om mijn eerste profcontract te pakken te krijgen.

“Voor een minder riant loon geef ik mijn droom niet op”

Op een zeer hoog niveau presteren en daarvoor onderbetaald worden is lastig, maar zolang je ervan kan leven is het doenbaar. In deze situatie zou ik voor een minder goed loon eerder wel kiezen om alsnog een profcontract te tekenen. Afstevenen op een toekomst waarin je naast topsport ook nog een andere job moet zoeken, zie ik echter niet zitten. Je moet leven als prof en heel veel leuke dingen opofferen, dan moet je daar ook naar betaald worden. Zelfs in een periode als deze moeten we oplossingen zoeken die niet enkel in het voordeel zijn van de allerbesten. Als je op dit moment in de cross rond plaats 15 eindigt, is het al moeilijk om rond te komen en dat zou niet mogen.

“Met 5 procent van Van Der Poel’s loon kan je 10 goeie crossers betalen”

In het veldrijden is het verschil tussen de absolute top en de anderen werkelijk enorm. Het zou de sport veel helpen als de best betaalden een klein deel van hun loon afstonden aan de mindere goden, die tenslotte ook elke week opnieuw moeten presteren. Meer prestatiegericht betalen kan renners helpen pushen om echt tot het uiterste te gaan, maar of zij die buiten de top 10 vallen dan nog het hoofd boven water kunnen houden is nog maar de vraag.

Prijzengelden afschaffen is wel al een goed begin richting een betere verdeling. Die zaten namelijk ‘goed scheef’. Ook daar was het verschil tussen de beste van de wereld en iemand die ‘gewoon’ top 10 rijdt helemaal niet in verhouding. Aan de andere kant konden de meesten met dat startgeld hun verplaatsingskosten etc. al dekken en van hun prijzengeld leven. Eerlijker verdelen is mijn eenvoudige boodschap.

“Gelukkig studeer ik ook nog”

Een zekerheid om prof te worden is er nooit, maar zoals ik al aanhaalde, maakt corona het er alleszins niet makkelijker op. Renners die op mijn leeftijd al volledig voor topsport kiezen, begrijp ik niet helemaal. Als je pech hebt met een blessure of er gooit een externe factor zoals de coronacrisis roet in het eten, blijf je achter zonder iets. Ik studeer naast mijn topsport voor kiné, dus als het misgaat heb ik nog altijd een goed back-up plan. Mijn ultieme droom is naam maken in het wielrennen en na mijn carrière een eigen praktijk beginnen als kiné.

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstArno Pascual
Eindredactie tekstLennert Jeursen
Eindredactie onlineArno Van Hout
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Wat een supportersclub vandaag nog voorstelt? Niets, helemaal niets”