“Ik snap dat wij niet de prioriteit zijn”

De coronamaatregelen stellen dat je buiten je huishouden maar één knuffelcontact mag hebben, maar hoe zit dat met de kinderen van gescheiden ouders? Wat als die ouders elk nog een nieuwe partner hebben? En wat als die partners zelf ook nog kinderen hebben? De maatregelen zijn niet voor iedereen even efficiënt.  Elmer (28) vertelt hoe hij keuzes heeft moeten maken. 

“Ik en mijn broer wonen beide alleen. Onze ouders zijn gescheiden en mama is uiteindelijk ook hertrouwd. Ik vorm dus op mezelf een huishouden en moet voor mijn knuffelcontact een keuze maken tussen vier gezinsleden. Het was niet makkelijk om te kiezen wie mijn nauw contact ging worden. Het hielp dat mijn beide ouders zeiden dat ze het oké vonden moest ik voor de ander kiezen. De keuze werd duidelijker toen mijn mama opnieuw borstkanker kreeg. Natuurlijk ging mijn eerste keuze dan naar haar” vertelt Elmer. 

Hij voegt eraan toe dat al zijn gezinsleden verantwoordelijk omgaan met de maatregelen: “Het is niet leuk maar het is echt essentieel. Ik leg geen onnodige contacten. Mocht ik dat toch doen, vragen mijn ouders om dat eerst te bespreken zodat ik mijn mama niet extra in gevaar breng.” 

Wat kan de overheid doen? 

Het gebrek aan sociaal contact valt velen zwaar, ook bij Elmer heeft dit een effect gehad: “in het begin van de coronacrisis heb ik resoluut gezegd dat ik steeds voor mijn familie zou kiezen en dus geen vrienden zou zien. Dit woog wel heel zwaar. Hoewel ik een zeer goeie band heb met mijn ouders is het toch niet hetzelfde als samen met vrienden een bordspel spelen. Je voelt echt dat er iets mist, maar ja, het is wat het is.”  

“De regering had meer rekening kunnen houden met het feit dat niet iedereen het perfecte gezin heeft. Dit maakt de maatregelen voor sommigen extra ingewikkeld, maar ik snap wel dat wij niet hun prioriteit zijn. Is het wel slim om nieuw samengestelde gezinnen bij elkaar te laten zitten?  Momenteel lijkt het mij te gevaarlijk” zegt hij.  

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstMartha Van den Eede
Eindredactie tekstSam Van Herck
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
foto van bieren
Klimaatopwarming maakt bier minder bitter