geblurde identiteitskaart met vraagtekens bij geslacht

M/V/X op ID: kiezen is verliezen?

OPINIE De regering wil het mogelijk maken om je als “X” te identificeren op je identiteitskaart. Voor mensen die zich niet als “man” of “vrouw” identificeren, is dit een enorme stap vooruit. Het is tegenwoordig niet meer dan normaal dat er meer geslachten zijn dan enkel die twee. Het spreekt dan ook voor zich dat onze samenleving mee evolueert. Maar is het überhaupt nodig om je geslacht te vermelden op je identiteitskaart?   

Waarom niet gewoon weglaten?  Het is uiteraard nodig om het taboe rond niet-binaire (ook wel genderneutrale) mensen te doorbreken. Het erkennen van “X” als geslacht kan daarbij helpen. Maar is “X” niet nog altijd een hokje? Waarom niet de druk bij twijfelaars ook wegnemen en M/V/X gewoon helemaal weglaten op je identiteitskaart? Een vraag om over na te denken… 


Deze “X” zou er dus komen voor niet-binaire mensen. Maar wat is dat, niet-binair? Lisa (22) legt uit wat het voor haar betekent. Reportage door Ezra Cnaepkens.


Wij gingen ook op zoek naar de mening van groepen in onze samenleving die zich als genderneutraal identificeren. Voor hen is dit een belangrijke kwestie. Een open huis, gevestigd in Leuven onder de naam UniQue, gaf aan dat dit een positieve stap is naar gelijkheid.  

Het standpunt van UniQue hoor je in volgend radionieuwsbericht door Celine De Crock:  

FotoSilke Haentjens
Tekstbadges_tekstSilke Haentjens
AudioEzra Cnaepkens & Celine De Crock
Eindredactie tekstbadges_tekstJanne Genar
Eindredactie onlinePauline De Mulder
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Cliff Andersson van metalband Eightball Antwerp Crew: “De MIA’s zijn een beetje het paradepaardje van de Belgische muziekscene”