VR Ouderen Ouderenweek

Back to the future: Nieuwste VR-technologie helpt ouderen

Dankzij virtual reality maakt het niet uit hoe oud je bent om de tijd van m’n leven te hebben. Je zet even een speciale bril op en je kan duiken naar Atlantis en voetballen op de maan. Als kind speelde en ravotte ik in de echte wereld, als tiener kroop ik stilletjes aan meer en meer achter een scherm. Dan lijkt de logische volgende stap toch dat ik, op m’n ouwe dag, gewoon in m’n scherm kruip. Dat scherm kan zelfs helpen bij een aantal problemen die zich soms stellen bij het ouder worden. 

Een extraatje, geen vervanging 

Nederlands ingenieur Tim Van Beursen kreeg in 2016 de uitdaging om eenzaamheid  en isolatie bij ouderen aan te pakken. Met z’n klein leger techneuten van hack the planet (een onderdeel van het softwarebedrijf Q42) richtte hij EldersVR op. Hij ontwikkelde met z’n team software, bouwde virtuele werelden en bracht vervolgens alles naar woonzorgcentra.  “De reacties zijn natuurlijk superpositief. We nemen de ouderen mee op reis wanneer ze die bril opzetten. Wanneer ze de bril weer afzetten, hebben ze echt het gevoel dat ze er even tussenuit zijn geweest. Maar je moet de hele ervaring wel zien als een extraatje op het echte leven, niet als een vervanging van het echte leven. Echt sociaal contact is en blijft het belangrijkste. Als ik later wat ouder ben wil ik zeker zo’n VR-bril opzetten, om hem daarna terug af te zetten, en m’n ervaring met mijn kinderen te delen en eens goed te lachen.” 

Al gamend revalideren 

Naast een remedie tegen eenzaamheid , kunnen virtuele en aangepaste realiteit ook nog oplossingen bieden voor neurologische aandoeningen. “Mensen die een beroerte hebben gehad, hebben vaak aandachtsproblemen, waaronder hemispatiaal neglect”, legt assistent professor neurologie Céline Gillebert me uit. “Die patiënten hebben geen aandacht voor een helft van de ruimte: ze scheren dan maar de helft van hun gezicht of ze hebben moeite met één van hun sokken aan te doen. Hiervan revalideren is moeilijk omdat de huidige revalidatieprotocollen niet erg lijken op het dagelijkse leven. Virtual reality kan een mooie oplossing zijn want je kan patiënten trainen in een realistische driedimensionale omgeving. Met games als Hemi Rehab kunnen we dan spelenderwijs mensen helpen revalideren.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Een afgesloten Meir