“Het is als windowshoppen op de Meir”

Jade Houben (24) en Jeffe De Brabandere (22) tonen hun artistieke talenten op ‘TobeAntwerp’ 

Dit jaar vindt de vijfde editie van ‘To Be Antwerp’ plaats. Daar krijgen jonge kunstenaars de kans om hun werk tentoon te stellen.  Om het coronaproof te laten verlopen organiseren ze raamtentoonstellingen. Jade Houben en Jeffe De Brabandere, beiden afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten tonen wat ze in hun mars hebben.  

Als laatstejaarsstudent kijk je waarschijnlijk enorm uit naar de kunstwandeling. To Be Antwerp organiseert zulke kunstwandelingen, waar de kunst van afgestudeerde kunststudenten tentoon wordt gesteld. Wat ging er door je heen toen je hoorde dat het anders ging doorgaan? 

Jade: “Ik ben enthousiast dat we toch nog de kans krijgen om ons werk te presenteren aan publiek. De wandeling is een heel goede oplossing. Natuurlijk verliezen we zo wel het persoonlijke contact met geïnteresseerden. De kans om mijn juwelen te tonen op een bewegend lichaam is nu weg.” 

Jeffe De Brabandere is opgelucht dat er nog iets kan doorgaan in tijden van corona. “Alles in de cultuursector is dicht. Pre-corona waren er kunstroutes. Als alternatief zijn er nu raamtentoonstellingen. Wandelingen die doorgaan in de theaterbuurt van Antwerpen, waar er allerlei kunstwerken achter ramen en vitrines worden tentoongesteld.  Zo is er toch nog een beetje leven in de cultuursector.  

Zo’n raamtentoonstelling, wat kan ik me daarbij voorstellen?

Jade: “Als windowshoppen op de Meir, mooi verlichte etalages waar kunst wordt getoond. In de plaats van schoenen en handtassen vind je nu beelden, schilderijen en mijn artistieke juwelen. “ 

‘To Be Antwerp’ een selectie kunstenaars uitkoos. Hoe zorgde je ervoor dat je bij de selectie zat? 

Jade: “Als net afgestudeerde masters kregen we via de school de kans om ons werk te uploaden op de website van To Be.  Op die manier kunnen artiesten elkaar vinden. Zo heeft Interior Designer Hilde Cornelissen, met mij contact opgenomen. Ik mag mijn werk presenteren in haar prachtige etalage, waar we een interessant samenspel hebben gecreëerd tussen vintage geïnspireerde meubels, stalen van haar stoffen, en mijn juwelen.” 

“We weten niet hoe dieren denken” – Jeffe De Brabandere  

Wat maakt jouw kunst anders dan die van andere artiesten?  

Jade: “Mijn ontwerpen vallen niet onder de typische zilveren en gouden juweeltjes. Ik heb een eigen techniek ontwikkeld waarmee ik verschillende textiel lagen op elkaar lijm in een hittepers. Lasercut ik de zelfontworpen 2D componenten uit in de textiel. Eenmaal dat alle componenten gelasercut en gesorteerd zijn op grote of vorm steek ik ze met een pincet in elkaar en zo ontstaan mijn grote 3D juwelen. Mijn juwelen, zijn geïnspireerd door de kleurrijke natuur. Je zal zeker ook elementen herkennen. Soms vertaalde ik het letterlijk als een bloem of een slang met zijn schubben. In andere werken vind je dan weer het groeipatroon van graan of natuurverschijningen terug. Zoals de watercirkels die ontstaan nadat een druppel in water valt.” 

Jeffe: “Ik hecht belang aan drie thema’s. Europa als continent, dieren en geschiedenis. Er wordt altijd gezegd Europa is grote westen met eigen identiteit. Ik geloof daar helemaal niet in.  Ik geloof dat er externe invloeden van overal zijn. Daarom ben ik gaan zoeken in mythes. Al snel kwam ik op de Griekse mythe van Europa. In dat verhaal was Europa een Fenicische prinses op wie oppergod Zeus het wellustig oog liet vallen. “ 

“We weten niet hoe dieren denken. We proberen dat te begrijpen door onze verbeelding te verplaatsen in dat van een dier. Hetzelfde doen we met de geschiedenis. Het zal altijd iets vreemds blijven en we weten niet zeker hoe het ooit is geweest. Er zijn uiteraard wel feitelijke bronnen, maar men kan nooit exact weten hoe iets gebeurt”

Dalhia – Jade Houben

Richt je je kunstwerken op een specifieke doelgroep? 

Jeffe: “Mijn werken zijn voor iedereen toegankelijk. Iedereen die er iets in ziet of erdoor wordt geraakt is vrij om erin te zien wat die wil. “ 

Wat zijn je toekomstplannen na de tentoonstelling? 

Jade: “Voorlopig staat er niks vast. Ik hoop als de tijd er zich terug voor leent, juwelen voor opera en theater te kunnen gaan maken. En ooit mijn werk echt over een modeshow of rode loper te zien wandelen. Ik vind het belangrijk dat mijn werk gedragen wordt. De beweging die ontstaat door de materialen en de technieken die ik combineer, gaat een beetje verloren op een stilstaande paspop. Op een lichaam lijken mijn juwelen tot leven te komen.” 

Jeffe: “Ik ben nu 22 en net afgestudeerd. Ik ben volop op zoek naar een job. Ik heb het geluk dat ik een atelier heb dat ik samen met één van de andere medestudenten deel. Daar kan ik werken. Ik ben ook opgepikt door een galerij in Antwerpen Galerie Geukens & De Vil. Eind volgend jaar doe ik daar ook een solotentoonstelling. Momenteel representeren ze mij als kunstenaar. Dat voelt voor mij uniek. “  

ColofonNaam
TekstNicki Francequin
Eindredactie tekstbadges_tekstAntje De Visscher en Celine De Crock
Eindredactie onlineThomas Hendriks
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Werelddag van het Verzet tegen Armoede, hoe zit dat?