Verenigingen laten skireizen doorgaan: “Het is organiseren of failliet gaan”

Veel studentenverenigingen laten hun jaarlijkse skireizen doorgaan, ook al raadde Premier Alexander De Croo (OpenVLD) het af. Lawrence Vercammen (22) is lid van De Boechoutse studentenvereniging en helpt de skireis te organiseren. “Nu hebben we allemaal iets om stiekem naar uit te kijken.”

De coronacrisis zal wel wat zaken anders hebben laten lopen in jullie vereniging.

“Inderdaad. Normaal organiseren we hier in Boechout een viertal clubavonden, een jaarlijkse BBQ, enzovoort. Die gaan allemaal niet meer door. De doop is verplaatst naar volgend semester, maar of die doorgaat, is ook niet zeker. Wat wel doorgaat is onze skireis.”

Is de skireis een hoogtepunt voor jullie?

“Het is nog maar het derde jaar dat we het doen, maar een hoogtepunt kan je het wel noemen. Vorig jaar was ik mee organisator en vertrokken we toch met wat twijfels, omdat er een grote leeftijdskloof was tussen de leden die meegingen. Toch was de reis super. We werden een hechte groep, we gingen samen feesten en het was ook nog eens prachtig weer.”

“Als verenigingen het zelf konden beslissen, gingen we niet”

Neemt zo’n skireis plannen veel tijd in beslag?

“Dat valt al bij al mee. Normaal begint de vereniging in augustus met plannen te maken. Dit jaar waren we er al mee bezig vlak na onze vorige skivakantie. We zochten een nieuwe organisatie voor de volgende reis en die hebben we gevonden.”

Eigen keuze? Neen

Waarom zijn jullie dan verdergegaan met plannen ondanks de vooruitzichten?

“Het virus had België nog niet bereikt en niemand nam het nog al te serieus. Een week of twee voor dat het virus zich meer verspreidde in Italië, tekenden we ons nieuw contract bij de organisatie Ski-line. Als we dat twee weken later hadden gedaan, hadden we misschien niet getekend en gingen we nu niet op reis. Maar nu is het zo.”

We zitten weer in een lockdown en de cijfers zijn nog steeds hoog. Waarom beslist de studentenvereniging niet om de reis te annuleren?

“We hangen vast aan een contract met de organisator van onze skireis. Dat contract bepaalt hoeveel kamers we opvullen met onze leden. Wanneer we dat aantal niet halen, moeten we dat met ons eigen geld betalen. Moesten we dat voor al onze leden doen, kan dat het faillissement van de studentenvereniging betekenen. Het is verder organiseren of failliet gaan. Ieder lid had bij de inschrijving wel de kans om een verzekering bij te betalen. Je kan dan tot de dag voor de reis nog annuleren en al je geld terugkrijgen.”

Mensen geven toch kritiek op verenigingen die hun skireis verderzetten ondanks de coronacijfers. Hoe voelt dat?

“Als verenigingen het zelf konden beslissen, gingen we niet. Maar zoals ik zei, wij zijn niet de echte organisatoren, maar een tussenpersoon met de organisatie waarbij onze leden zich inschrijven. Wij kunnen dat niet zomaar beslissen en dat weten veel mensen niet. Zelf zitten we natuurlijk ook met twijfels of gaan een slim idee is. We zijn met een grote groep die in een pandemie samen gaat skiën. Dat is een risico dat ieder voor zich zal moeten afwegen.”

“Wat de toekomst ook brengt, nu hebben we allemaal iets om naar uit te kijken”

Wanneer zou de organisatie de stekker er toch uit trekken?

“Als we in code rood of code oranje met verplichte quarantaine gaan, gaat de reis niet door. Iedereen krijgt dan ook hun geld terug. Is het code groen of geel, dan gaat alles door zoals gepland, met enkele aanpassingen natuurlijk.”

Hoop doet leven

Wat betekent dat voor verenigingen als de reis doorgaat?

“Studenten namen een risico om zich in te schrijven voor de skireis. Niemand kan voorspellen hoe het gaat lopen. Wat de toekomst ook brengt, nu hebben we allemaal iets om stiekem naar uit te kijken.”

Wat zijn voor jullie de vooruitzichten?

“Ik denk dat het goed komt. We zijn eind november en de piek is voorbij. Als de maatregelen blijven zoals ze nu zijn, zullen de cijfers nog dalen en dan is het nog eens vakantie en de examens in het hoger onderwijs. Zo kan het positief eindigen. Wij maken ons vooral zorgen om de feestdagen. Zij zullen bepalen wat er gebeurt met onze skivakantie.”

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstSam van Herck
Eindredactie tekstbadges_tekstMarlies Luyten
Eindredactie onlineSenna Brammer
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Muziekwereld of mannenwereld?