Wim Schelfaut (Maintenance Partners) over EU-transportplan “Treinen zijn stipter dan vliegtuigen”  

De EU wil het transport groener maken: meer uitstootvrije auto’s, meer internationale treinverbindingen, meer fiets- en wandelmogelijkheden, … Wat betekent dit voor iemand die wekelijks moet reizen voor het werk? Wim Schelfaut beseft dat hij zich in de toekomst anders moet verplaatsen  

“Normaal neem ik per jaar zeker 30 keer het vliegtuig en 20 keer de auto. Ik neem meestal de auto als het binnen Europa is en het maximum 600 à 700 kilometer is. Het vliegtuig neem ik naar bestemmingen die verder zijn of moeilijk te bereiken zijn met de auto.  Vroeger moest ik vaak reizen buiten Europa, maar dat is de laatste jaren hard verminderd.”  

Een van de initiatieven in de Green Deal is dat er meer internationale treinverbindingen zullen komen. Zou u deze gebruiken of toch nog voor het vliegtuig of de auto kiezen?   

“Ik zou zeker kiezen voor de trein. Als je het vliegtuig neemt, moet je er altijd 2 uur op voorhand zijn en dat is niet steeds evident. Treinen komen ook meestal in het centrum van een stad aan wat veel tijd bespaart. Daarbovenop zijn treinen, naar mijn ervaring, veel stipter dan vliegtuigen. ”  

Doet u nu al bepaalde dingen waardoor u groener kan reizen?   

“Als ik kan, neem ik de trein, vooral naar Frankrijk of naar Engeland. Ik heb ook een hybride auto waarmee ik 50 kilometer zonder benzine kan rijden. Wanneer ik geen te verre afstanden moet rijden is dit dus altijd elektrisch.”  

Vindt u het belangrijk dat iedereen groener zal reizen in de toekomst?   

“Het is noodzakelijk. Energie heeft een belangrijke plaats in ons leven. We verbruiken zoveel energie om ons te verplaatsen van A naar B. Ik denk dat het veel beter zou zijn om energie te gebruiken om voedsel te maken of andere producten die mensen nodig hebben om een beter leven te hebben. Als we groener zouden kunnen reizen zou dat al een heel groot probleem oplossen.”  

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstAurélie Schelfaut
HoofdredacteurTycho Pollmann
Eindredactie tekstMargarita Shishkareva, Oliver Vereycken, Anano Gogeshvili
Eindredactie onlineSenne Raats, Andrea Scheltiens

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hoe naaiateliers achter de schermen diversiteit en inclusie begunstigen