Een brandende kwestie

“Mij overkomt het niet!”, dat denken misschien velen onder ons. Toch kwamen er in 2020, in ons land, 75 personen om in een woningbrand. Maar wat als je jezelf al spelenderwijs daarop kan voorbereiden? Hier vind je 3 levensreddende activiteiten voor jong & oud.

  1. Laat brand je niet verassen

Voor de durvers onder ons bestaat er de ‘Brandweer VR Experience’ app. Daarmee kan je via een unieke virtual reality een net echte woningbrand ervaren. Zo leer je hoe je een brand voorkomt en wat je moet doen als er brand uitbreekt. Brandweer Zone Antwerpen heeft een specifiek scenario bedacht waarbij de spelers zelf voor moeilijke keuzes komen te staan. De app is gratis te vinden in de Google Play Store en in de App Store.

2. Klaar voor de vurige strijd?

Een andere manier om op een leuke wijze bij te leren over brandveiligheid is een quiz! Zo kan je je competitieve zelf bovenhalen en maak je op het einde kans om jezelf de beste brandverantwoordelijke (verBRANDwoordelijke?) te noemen. Quizzen vind je in alle soorten en maten, zo ook online. Onder andere het Antwerps brandweer informatiecentrum en de verzekeringsmaatschappij Axa hebben een online quiz gemaakt. Laat de strijd losbarsten!

3. Leg het vuur aan je schenen

Wanneer je huis in brand staat is het belangrijk je hoofd koel te houden. Met dit ontsnappingsspel bereid je het hele gezin daarop voor. Voor het spel van start kan gaan, neem je een blinddoek en een chronometer bij de hand. Vervolgens breng je de kinderen (mochten die er zijn) naar de kinderkamer en laat je hen wachten op hun bed. Ga dan naar de bovenste verdieping van je woning, die het verst ligt van de buitendeur. Zodra je de blinddoek om doet, begint de tijd te lopen. Verplaats je op handen en voeten of in gebukte houding richting de kinderkamers en probeer de kinderen zo snel mogelijk te vinden. Neem ze bij de hand en stel ze kort gerust. De buitendeur is vanaf nu je volgende bestemming. Eénmaal daar, mag je de tijd stopzetten.
Eén gouden tip: vergeet die 16-treden-trap niet!

Niet in rook opgegaan? Dan stond je binnen 3 minuten buiten. Indien je langer dan 3 minuten over deze test hebt gedaan, moet ik je teleurstellen. Je doet de test best een keertje opnieuw!

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstRomy Deridder
Eindredactie tekstJules Meyvis, Louis Lambrechts & Romy Deridder
Eindredactie onlineLuka Dams, Lisa Debeuckelaer & Sofie Verbeeck
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen
Het Vaticaan bevestigt dat transseksuelen gedoopt mogen worden