De Oekraïense vlag wappert aan het Eindhovense Stadhuis

Geen inburgeringsplicht, wel inburgeringswil: de struikelblokken voor Oekraïense vluchtelingen in Eindhoven

Eindhoven vangt tijdelijk geen nieuwe vluchtelingen meer op omdat er te weinig opvangplekken zijn. Op dit moment worden er al ruim 1300 Oekraïners opgevangen in de gemeente. Maar wat maakt Eindhoven aantrekkelijk voor Oekraïense vluchtelingen?

Ingmar Van Schalkwijk, projectleider van de opvang voor Oekraïners, duidt op de vele werkgelegenheden die de Brainport regio biedt. “Vaak is de taal dan wel een probleem omdat ze het Engels niet altijd vaardig zijn, wat in de hoogtechnologische sector hier wel een verwachte standaard is”, constateert hij.

De gemeente neemt ook enkele hulpmaatregelen voor Oekraïense vluchtelingen. Zij hebben naast het recht op verblijf ook een ziektekostenverzekering. Zij die niet werken, krijgen een vergoeding om van te leven. Daarnaast zijn Oekraïense vluchtelingen ook niet verplicht om in te burgeren, een Europese maatregel. “Wat niet wil zeggen dat ze niet willen inburgeren”, zegt Van Schalkwijk.

Onzekerheid, de grootste uitdaging

Ondanks het vlot integreren van de Oekraïners, vormen er zich toch enkele uitdagingen. Ze worstelen met de onzekerheid rond hun toekomst. Wanneer zal de oorlog eindigen en zal mijn huis er dan nog staan?

Bovendien is het bezoeken van een psycholoog nog een groot taboe in de Oekraïense cultuur. Daar komt het gebrek aan Oekraïens of Russisch sprekende psychologen nog eens bij. Waardoor de focus op dagbesteding nog groter wordt. Deze dagelijkse activiteiten houden de mensen bezig en het neemt hun zorgen toch even weg.

Ook de gemeente zal een groot vraagstuk moeten oplossen. “De komende jaren komen er 60.000 mensen bij in Eindhoven. De grote vraag is waar we die moeten huisvesten”, aldus Van Schalkwijk.

Auteurs | Sebastian Migliaccio, Thibaut Schnaphauf, Agnetha Van Mieghem

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Zes bezigheden om deze ‘semi-lockdown’ te overleven.