Elke 5 dagen sterft er iemand bij een woningbrand

Nog te vaak sterven mensen in woningbranden. Je kan het nochtans makkelijk vermijden. Brandweerman Arne Verbeeck waarschuwt de mensen voor deze gevaarlijke vijand.

In het jaar 2020 stierven er in België 75 mensen bij woningbranden. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste slachtoffers van woningbranden sterven niet door het vuur, maar omdat ze te veel rook binnen krijgen. Rook is giftig en daardoor verbranden je longen als je hem inademt. Arne Verbeeck was enorm opgelucht toen het vorig jaar in Vlaanderen wettelijk verplicht werd om in elke woning per verdiep een rookmelder te hangen.

“Een rookmelder is belangrijk omdat het een brand vroeger ontdekt en het beperkt de schade. Als mensen slapen, is de neus niet actief. Je zou kunnen zeggen dat je neus ook slaapt. Het gevaar is dat je geen rook ruikt en te laat wakker wordt. Een rookmelder waarschuwt je bij rookvorming waardoor je overlevingskansen in een brand veel groter zijn.”

U heeft het u over één rookmelder, maar volgens een artikel van het Nieuwsblad moeten er per gezinswoning 6 tot 8 rookmelders hangen om echt veilig te zijn. Klopt dat?

“Eén rookmelder is inderdaad niet voldoende. Het kan altijd gebeuren dat je rookmelder niet werkt, dus je kan beter meerdere rookmelders in huis hangen. Wanneer rook zich dan verspreid, gaan er meerdere rookmelders af en zal je dus rapper wakker worden. Je kan ook ze ook aan elkaar koppelen waardoor er meerdere rookmelders afgaan als er eentje rook detecteert.”

In België sterft er elke 5 dagen iemand in een woningbrand, maar hoe ontstaan die meestal?

“Er zijn 5 hoofdoorzaken voor het ontstaan van woningbranden. De eerste is hout stoken, daarom moet je regelmatig het rookkanaal van je kachel laten reinigen. De tweede reden is een technisch defect in een apparaat. Dit komt vaak voor bij droogkasten en wasmachines, deze apparaten vatten snel vuur en branden hevig. De derde reden vinden we in de keuken, namelijk tijdens het koken. Mensen vergeten soms dat hun vuur nog aanstaat en zo ontstaat er al snel brand. De vierde reden is onze favoriete boom, de kerstboom. Tijdens de feestdagen zorgt hij voor sfeer, maar een te droge boom kan snel in vlammen opgaan als er een kaars in de buurt staat. Dit kan ook gebeuren met gordijnen. De laatste oorzaak van een woningbrand is roken. Vooral wanneer mensen in de zetel of in bed roken.”

Waarom mag je zeker niet in bed of in de zetel roken? Vatten die snel vuur?

“Je moet oppassen met stoffen zetels en bedden, die vliegen meteen in brand. Zetels en bedden staan vaak tegen een muur of een gordijn, waardoor de brand sneller uitbreidt en er nog meer rook vrijkomt.”

Heeft u nog tips om woningbranden te voorkomen?

“Zorg voor voldoende rookmelders, een branddeken voor keukenbrandjes en een blustoestel in huis. Zo kan je erger voorkomen. Het is ook belangrijk dat je een vluchtroute hebt, zo ben je op elk moment voorbereid.”

ColofonRedactie 2
Tekstbadges_tekstSofie Verbeeck
Eindredactie tekstJules Meyvis
Louis Lambrechts
Romy Deridder
Eindredactie onlineSofie Verbeeck
Luka Dams
Lisa Debeuckelaer
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ellenlange wachtlijsten bij rijscholen