Lambermontplaats

Op zoek naar koloniale overblijfselen in Antwerpen

Antwerpen wordt beschouwd als één van de belangrijkste Belgische steden wanneer het op economie en handel aankomt. De Diamantstad is vandaag de dag rijk aan cultuur en staat open voor allerlei nationaliteiten. Dit was echter ooit anders, een minder besproken “donker” stukje Antwerpse geschiedenis, een periode van slavernij en kolonisatie. Wie iets over de Belgische bezetting van Congo weet, moet niet ver kijken om sporen hiervan te vinden in het Antwerpse straatbeeld.

Pakhuis La Coloniale Anversoise, Tabaksvest

Het pakhuis “La Coloniale Anversoise” op de Tabakvest is een rechtstreekse getuige van de commerciële import van geroofde goederen uit Congo.

Monument Belgisch-Kongo, Stadspark

Nadat het wanbeleid van Leopold II aan het licht kwam en het Belgische parlement “Kolonie Belgisch Kongo” annexeerde, besloot men om een monument te plaatsen om zijn bewind te herdenken.

Instituut voor Tropische Geneeskunde, Nationalestraat

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in de Nationalestraat werd opgericht in 1906 met als doel artsen en verpleegkundigen op te leiden en naar de Kolonie te sturen. Nadien werd het gebruikt als onderzoekscentrum.

Lambermontplaats

Internationaal topdiplomaat Lambermont hielp Leopold II eerst met de bezetting van Congo maar veroordeelde het beleid vanaf 1890. Hij startte de conventie van Brussel tegen de slavenhandel. Lambermont zette een van de eerste stappen tegen de slavernij.

Overblijfselen van het koloniaal verleden zijn dus niet moeilijk te vinden in het Antwerpse straatbeeld. Nu is de vraag of sommige niet beter uit het straatbeeld verdwijnen?

Auteurs | Fleur Iven, Dorien Janssens, Nabil Habrani, Jari Maes

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
jain tempel
Op stap in de Jain wijk – zonder succes