Twee handen houden een papier vast waar #StopAsianHate op staat

Racisme tegenover Aziaten neemt ernstig toe

Sinds de Covid-19 pandemie zijn er meer en meer gevallen van racisme tegenover Aziaten. Omdat het virus zijn oorsprong kent in Wuhan, China, hebben veel mensen een afkeer gekregen tegenover mensen met een Aziatische oorsprong. Sinds de brutale schietpartij in Atlanta twee weken geleden, die 8 Aziatische mensen het leven heeft gekost, circuleert er op Twitter nu ook de hashtag #stopasianhate.

“Ze dachten dat elke Aziaat de oorsprong van het virus was”

Mensen hebben snel de neiging om een grapje over een Aziaat te maken. De grapjes zijn in België bijna genormaliseerd. Hierdoor denken mensen vaak dat het niet kwetsend is. “Vooral nu met de Covid-19 pandemie merk je eigenlijk hoe erg het gesteld is,” getuigt Sanou Sunthorn. “In de eerste lockdown ben ik meerdere keren beledigd geweest. Mensen namen duidelijk afstand. Ze dachten dat elke Aziaat de oorsprong van het virus was.”

Iedereen gelijk

Sanou vindt dat er net zoals bij Black Lives Matter ook aandacht aan de Asian Lives Matter beweging moet worden besteed. “In deze tijdsgeest is er nu eenmaal geen plek meer voor racisme of discriminatie, op geen enkele manier valt dit goed te praten,” vertelt hij. “De schietpartij in Amerika heeft mensen over heel de wereld gekwetst, het was de druppel. Er moet nu gehandeld worden voor het te laat is. Als we dit gewoon laten voorbij gaan zonder dat er drastische veranderingen komen, zal het enkel maar erger worden.”

Auteurs | Kevin Pierlé, Manon Ponchel, Robbe Rabaey, Emile Perbal

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Suikervrije Antwerpse handjes
Nieuwe Antwerpse handjes, kleindochter van de uitvinder: “Het idee is prachtig.”