Klinisch Psycholoog, Lieven D’Hauwers over de meest gestelde vragen op Google van 2020: “De antwoorden zijn te vinden in je zesde zintuig”

Het speciale jaar 2020 heeft ervoor gezorgd dat er meer dan ooit ‘waarom vragen’ in de zoekbalk van Google verschenen. Een vraag die start met ‘waarom’ is niet evident om te beantwoorden. Klinisch Psycholoog, Lieven D’Hauwers probeert de reden achter deze meest gegoogelde vraag te achterhalen.

Lieven D'Hauwers
Lieven D’Hauwers

“De ‘waarom vraag’ is zo oud als de mensheid zelf en is volgens mij te wijten aan enerzijds de kennis-, nieuwsgierigheid factor & ontdekkingsfactor van onze geest. Anderzijds hebben we toch schrik om ‘het waarom’ te weten”.

Ondanks die schrik op het antwoord van een ‘waarom vraag’ zijn er dit afgelopen jaar toch miljoenen mensen die zich zo’n vraag stelden en de oplossingen op het internet gingen zoeken. Hoe kan je dat verklaren? “Schrik is een denkproces in ons brein. Dat proces doet ons nadenken over wat het denken op zich eigenlijk inhoud. Omdat we daar geen antwoorden op gaan vinden, jaagt dat ons schrik aan. Je mag het niet verwarren met een angst. Angst daarentegen is levensbedreigend en een intuïtieve gevoelsreactie”.

Vele mensen komen tegenwoordig met hun onbeantwoordbare ‘waarom vragen’ naar een psycholoog of therapeut. Hoe reageer jij wanneer een cliënt zo’n vraag stelt? “Ik ben ervan overtuigd dat de meeste antwoorden van mijn cliënten in hun gevoelszintuig zitten. Dat is het zesde zintuig waar waarnemingen worden verklaard die niet met de gewone zintuigen (zien, horen, ruiken, proeven en voelen) kunnen worden waargenomen. Het is niet zozeer in ons brein -ons denken- dat continu schrik genereert omdat het niet overal controle kan op hebben, maar wel zou willen. Want dat kan je vergelijken met een computer. Die is ijskoud en voelt niets, dat is ook het geval bij onze computer daarboven”.

Wat is je advies als een vriend of vriendin een moeilijke ‘waarom-vraag’ aan je stelt, zoals: “Waarom heb ik zo dikwijls pech?” “Éen gouden tip, antwoord nooit met ‘daarom’. Je kan je vriend helpen door een andere W-vragen te stellen: Hoe, wat, waar, wanneer, met wie, … . Ze geven jezelf en de ander meer informatie. Op deze manier vinden ze door middel van hun zesde zintuig vaak zelf het antwoord op hun oh-zo-moeilijke ‘waarom-vraag’”.  

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstRomy Deridder
Eindredactie tekstLouis Lambrechts, Eva Geers, Sofie Verbeeck & Luka Dams
Eindredactie onlineMatilda Jack & Jana Gudernatsch
Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
foto website responisble fashion series
Kan mode de wereld redden? Responsible Fashion Series zoekt antwoorden tijdens congres in Antwerpen