‘’Als ik nu zou mogen kiezen, zou ik voor dierenarts studeren’’

Anne Feys is coördinator bij Miras, een avondschool in Kortrijk waar vaak vluchtelingen uit oorlogsgebieden zoals Syrië terechtkomen. Zij ondersteunt hen. Anne had niet gepland om in het onderwijs terecht te komen en hoe graag ze haar job ook doet, droomt ze nog van een andere piste

Waarom werk je bij Miras? 

Toen ik ging studeren, wist ik nog helemaal niet wat ik wilde doen. Het was nooit mijn plan om in het onderwijs te werken, maar eens ik erin terecht kwam, ben ik gebleven. Het onderwijs is wel een sector die me interesseert en ik help mensen graag. Hier doe ik dat dagelijks dus ik hou zeker en vast van mijn job. Toch denk ik dat als ik nu opnieuw zou mogen kiezen, ik voor dierenarts zou studeren.

Zijn er ook negatieve aspecten aan de job?

Er zullen negatieve aspecten zijn aan elke job. Er hangt veel stress aan vast en ik heb vaak te maken met mensen die een triest verhaal vertellen. Mensen die bijvoorbeeld hun familie hebben moeten achterlaten in Syrië of een ander oorlogsgebied. Zij moeten vaak moeilijke keuzes maken en beslissen of ze in hun toekomst investeren en studeren of gaan werken. Meestal komen zij terecht bij jobs ver onder hun diploma die ze in hun thuisland behaalden.

Wij helpen hen hier bij Miras door lagere inschrijvingskosten aan te bieden. In zwaardere gevallen ga ik hen op weg helpen bij de stap naar het OCMW waar zij de middelen krijgen die ze nodig hebben. De beste manier om hier mee om te gaan voor mij is het los te laten wanneer ik thuiskom. Ik probeer zo weinig mogelijk aan hun verhalen te denken naast het werk.

Hoe zouden je collega’s je beschrijven?

Ik vermoed dat ze mij vooral zien als de persoon die graag mensen helpt en zeer empathisch is. Een andere karakteristiek die ze zullen vermelden is dat ik perfectionistisch ben. Ik ben qua personaliteit ook wel open. Ik probeer me ook elke week een paar momenten beschikbaar te maken voor de studenten die onder mijn vleugels vallen. De corona-maatregelen maken het niet altijd even makkelijk gemaakt (zucht) maar ik zie mezelf wel zeker als een toegankelijke persoon.

Je zei dat je graag dierenarts zou worden, maar ben je tevreden met waar je nu staat?

Ja, zeer tevreden. Zoals ik al zei doe ik mijn job echt graag en ik vind manieren om mij met dieren bezig te houden. Ik volg nu een opleiding naast mijn job waar ik mijn liefde voor dieren zeker in kan uiten. Thuis ben ik ook omringd door veel dieren dus ik combineer het beste van beide werelden.

Hoe combineer je dat, naast het werk bij Miras?

Ik werk als zelfstandig fokker. Ik fok shetlander hondjes en heb er dus thuis een aantal rondlopen, samen met twee katten. Maar dat is niet het enige, ik geef ook private taallessen aan medisch personeel. Omdat ik dicht bij de taalgrens woon, kom ik vaak medisch personeel tegen die hulp nodig hebben bij hun Frans. Ik geef lessen in ziekenhuizen of zorginstellingen aan verplegers, verzorgers en dokters. Ik leer hen goed communiceren tegen hun patiënten.

Wat staat er nog op je bucketlist?

Ik zou graag de Shetlandeilanden bezoeken. Door de interesse in het hondenras ben ik nu ook benieuwd naar waar ze vandaan komen. Het is natuurlijk niet makkelijk om te reizen met zoveel dieren thuis (lacht). Als er ooit een dag komt dat ik iemand vind die voor mijn honden zal zorgen, en corona natuurlijk voorbij is, is dat het eerste wat ik zou doen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Onschuldige man
“Mannelijke slachtoffers praten minder over seksueel misbruik uit schaamte”