Protest Al Hoceima

Marokko zakt op de World Press Freedom Index

Marokko is drie plaatsen gezakt op de World Press Freedom Index van de ngo Reporters Wihtout Borders (RSF). Daarmee staat het koninkrijk in 2021 op plaats 136 van de 180 landen. Meerdere journalisten zijn veroordeeld en zitten achter de tralies.

Volgens de ngo worden de media in Marokko nog steeds het slachtoffer van gerechtelijke pesterijen. “Naast de jarenlange rechtszaken tegen een aantal mediafiguren, zijn er tegen journalisten verschillende nieuwe vervolgingen op seksueel gebied ingesteld. De manipulatie van getuigenissen door vrouwen is in verschillende van dergelijke gevallen gebruikt”, aldus Reporters Without Borders. Verder zou het verloop van de processen en de mediahype en laster die daarmee gepaard gaan, zowel de rechten van het slachtoffer als van de vermeende agressor beroven. Tegen journalisten zijn zware straffen uitgesproken en verschillende zitten nog steeds vast of wachten op hun proces.

Kritische journalisten

In 2019 krijgt de kritische journalist Omar Radi het aan de stok met de Marokkaanse staat. Op Twitter uitte hij kritiek op de rechter die een uitspraak velde tegen Hirak-activisten. De Hirak is een beweging met socio-economische en culturele eisen, waarvan de kopstukken veroordeeld zijn tot celstraffen die oplopen tot twintig jaar. Eind juni 2020 geraakt Radi opnieuw in de problemen, deze keer door een verschenen rapport van Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie is op Radi’s telefoon een spionageprogramma aangetroffen dat het Israëlische bedrijf NSO Group alleen aan overheden verkoopt. De organisatie gaat er dus van uit dat de Marokkaanse staat hierachter zit. Reporters Without Borders (RSF), Amnesty International, Human Rights Watch en zes andere ngo’s publiceerde op 27 april een gezamenlijke brief gericht aan de NSO Group, waarin zij het bedrijf ervan beschuldigd zich niet te houden aan veel van de verbintenissen die het is aangegaan om de VN leidende principes inzake bedrijfsleven en mensenrechten te eerbiedigen en toe te passen. Officieel zou Omar Radi worden vervolgd voor verkrachting en spionage voor een buitenlandse mogendheid.

Ook de 61-jarige Marokkaanse historicus, journalist en activist Maati Monjib, staat al jaren in het vizier van de staat. Op 23 maart werd hij op borgtocht vrijgelaten na bijna drie maanden gevangenschap in de El Arjat-gevangenis in de buurt van Rabat. In januari werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf wegens ‘het in gevaar brengen van de staatsveiligheid’ en ‘fraude’. Na zijn vrijlating liet hij aan Le Monde weten zich zorgen te maken over het lot van journalisten en intellectuelen die nog in detentie zitten, met name Omar Radi en Soulaiman Raissouni. Volgens Monjib maakt Marokko zijn meest autoritaire periode door in 30 jaar.

Hongerstaking

De journalisten Omar Radi en Soulaiman Raissouni zijn al weken in hongerstaking. Woensdag liet Imad Stitou, één van de beste vrienden van Radi, via Twitter weten dat zijn vriend al 17 kilo is afgevallen sinds zijn gevangenschap. Stitou zegt dat Radi zijn hongerstaking verder zet.

Ook de journaliste Hajar Raissouni, die vastzat in 2019, spreekt zich uit over haar oom Soulaiman Raissouni en collega-journalist Omar Radi en vraagt om de levens van de journalisten te redden.

Reporters Without heeft al meerdere keren bericht over hun zaak. Souhaieb Khayati, het hoofd van de RSF-afdeling voor Noord-Afrika, zegt het volgende over hun hongerstaking: “Het is onaanvaardbaar dat journalisten hun leven in gevaar brengen om hun eisen voor gerechtigheid te laten horen en om de vrijheid te herwinnen die ze nooit hadden mogen verliezen.” 18 januari publiceerde RSF al een video met de titel ‘Why have troublesome journalists suddenly all become criminals?’, waarin ze zich zorgen maken over de persvrijheid in het land.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Gentrificatie in Rotterdam: Een kritische kijk op stadsbeleid