Diplomajagers: oud-studenten over hun studie na journalistiek.

Een bachelor in de journalistiek is mooi meegenomen, zelfs als je er uiteindelijk voor kiest om iets anders te studeren in plaats van te gaan werken! Misschien voel je je nog niet rijp voor de arbeidsmarkt, of besef je tijdens je opleiding dat je interesses eerder ergens anders liggen. Het kan allemaal. Deze drie oud-studenten vertelden ons over hun nieuwe studie, en waarom een bachelor in de journalistiek toch de moeite waard is. 

Naam: Brent van der Heiden
Leeftijd: 24
Specialisatie: video
Afstudeerjaar: 2019


Ik had het gevoel dat ik met alleen een diploma journalistiek moeilijk aan een deftige job zou geraken. Daarom besloot ik om een bachelor na bachelor te doen, communicatiemanagement. Zo heb ik later meer kans op een goede job, en kan ik ondertussen ook al als freelancer beginnen werken in de journalistiek. 

Toen ik aan mijn vorige studie begon, was ik eigenlijk niet van plan om nog verder te gaan studeren. Maar veel lectoren benadrukten dat je met slechts 1 bachelor heel veel moet freelancen, en enorm hard moet werken voor het geld dat je verdient. Op het laatste moment heb ik de knoop dan toch doorgehakt, en ben ik bij communicatiemanagement terechtgekomen. Die richting vind ik eigenlijk veel minder interessant dan journalistiek, maar ik zie het als een soort vangnet voor meer jobmogelijkheden.

Ik heb gehoord dat er met de nieuwe wind van dit schooljaar meer focus ligt op online media, wat goed nieuws is voor nieuwe en toekomstige studenten. Het gebrek aan aandacht voor online content was dan ook een van de minpunten die ik tijdens de opleiding ervaarde. Ik vond dat AP zich te hard vastklampte aan de klassieke journalistiek genres, die vooral de jongere generaties niet meer zo hard aanspreken. Maar daar is nu dus verandering in gekomen!

Naam: Manon Duwel
Leeftijd: 21
Specialisatie: audio
Afstudeerjaar: 2020


Ik voelde me in de eerste plaats gewoon te jong om al te gaan werken, maar ik kreeg tijdens mijn stage ook de indruk dat een job vinden niet gemakkelijk zou zijn. Mijn vermoedens zijn ondertussen bevestigd, want de helft van mijn ex-klasgenoten is nu werkloos. Ik zit ondertussen nog met mijn neus in de boeken voor mijn nieuwe studie: logopedie!

Was die opleiding journalistiek dan tijdsverspilling? Totaal niet, want dankzij die richting ontdekte ik waar ik echt voor wou gaan. Best grappig hoe dat is gebeurd. In mijn eerste jaar haalde ik een gruwelijke buis op het Nederlands spreekexamen. Een “-20/20”, zei de docent, “het slechtste van het slechtste.” Ik ben dus voor een jaar logopedielessen gaan volgen, en bij mijn volgende examen had ik opeens 20/20. Ik was toen zo trots, en had zo genoten van de lessen, dat ik besloot om logopedie te gaan studeren. 

Waar ik de richting journalistiek ook dankbaar voor ben, is dat ze me mijn angst om te bellen hielp overkomen. Zoals veel van mijn leeftijdsgenoten kreeg ik stress wanneer ik wildvreemde mensen, of erger nog, BV’s moest opbellen. Ik kreeg ooit bijna een zenuwinzinking toen ik Otto-Jan Ham moest opbellen. Nergens voor nodig, want eenmaal ik hem aan de lijn had was hij super sympathiek en hadden we een super aangenaam gesprek. Na een tijd besefte ik dat al dat stressen eigenlijk nergens voor nodig was, en nu sta ik er amper nog bij stil wanneer ik een onbekende moet bellen. 

Naam: Arno De Meulder
Leeftijd: 23
Specialisatie: tekst
Afstudeerjaar: 2019


Op een paar herexamens na verliepen mijn studies aan de AP vrij vlot, en volgens het modeltraject. Ik was nog maar 21 toen ik mijn diploma journalistiek op zak had, en had heel veel zin om nog een paar jaartjes bij te studeren. Ik ben nu dus bezig aan mijn schakeljaar communicatiewetenschappen, om als alles goed gaat volgend schooljaar aan mijn masteropleiding mediastudies te beginnen. 

Ik heb tijdens mijn jaren op AP heel veel bijgeleerd, maar toen ik afstudeerde voelde ik me eigenlijk niet echt gekwalificeerd om de arbeidsmarkt op te gaan. Misschien heerst dat gevoel minder bij oud-studenten die zich op technische vakken storten, zoals video en audio, maar mijn specialisatie was tekst en beeld. Dat vak was uiteraard heel praktijkgericht, maar een beetje meer theorie kon volgens mij geen kwaad. De master mediastudies is eigenlijk een iets theoretischer en academischer verlengde op het journalistieke gegeven, en is dus een mooie aanvulling voor die tekortkoming. 

Mijn vlotte pen is toch een vaardigheid die ik vandaag nog koester, en te danken heb aan de AP. Ik heb altijd al graag geschreven en heb er ook aanleg voor, maar de vele taken en wijsheid van mijnheer Frateur brachten mijn output echt naar een ander niveau. Die ervaring heeft mij ondertussen een studentenjob opgeleverd bij een PR-bedrijf. Dat is dus echt wel top. Ten slotte heb ik ook geleerd om ‘s ochtends met een kater op te staan en toch naar de les te gaan, al is dat misschien iets minder aantrekkelijk voor mijn CV. 


Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Mourad Miri
“Een leerling uit 7 BSO vond het ‘raar’ dat ik Nederlands gaf”