Fien Liessens (25): “Ik beschrijf mezelf altijd als de wandelende Instagram van Flair”

Social mediamanager nu klinkt het niet zo gek maar ga 15 jaar terug in de tijd en mensen kijken je raar aan. Sociale media worden alsmaar populairder en dat zien we ook in de professionele wereld. Marketing en reclame worden veel gedaan via Instagram of Facebook of zelfs Tiktok. Maar wat houdt de job van social mediamanager nu eigenlijk in? Ik vroeg het aan Fien Liessens. Ze is 25 jaar en werkt momenteel als social mediamanager bij Flair.

Bron foto: Fien Liessens

Waarom koos je voor de opleiding journalistiek?

“Toen ik 18 jaar was wou ik heel graag radio maken. Mijn naam op nationale radio horen, was mijn grootste droom. Het was mijn ultieme doel in het leven maar ik durfde niet naar het RITCS in Brussel te gaan. Ik was daar nog niet zelfzeker genoeg voor. Zo ben ik bij journalistiek op AP terecht gekomen. In mijn laatste jaar heb ik dan radio gekozen”.

Ben je na journalistiek nog iets anders gaan studeren?

“Ik was totaal niet klaar om te gaan werken. Ik was 20 jaar en wou nog studeren. Ik ben daarom een extra jaar ‘digital mediamanager’ gaan volgen. Dat ‘online gebeuren’ leek steeds belangrijker te worden dus het leek mij een goed idee om iets in die richting bij te doen”.

En daarna ben je beginnen werken?

“Ik heb acht maanden moeten zoeken naar werk. Uiteindelijk heb ik mijn eerste job gevonden bij Gazet Van Antwerpen als eindredacteur. Dat was een heel mooie job voor een 21-jarige. Ik heb daar slechts 4 maanden gewerkt want ik had snel door dat ik niet op mijn plek zat. Ik kon mij daar niet dagelijks, acht uur lang, bezighouden”.

Hoe ben je dan bij Flair terecht gekomen?

“Na mijn job bij Gazet van Antwerpen ben ik gestart in een reclamebureau in Antwerpen. Daar was ik copywriter en content-creator. Het schrijven voor een online platform zat er altijd al in. Na een jaar had ik er alles uitgehaald wat ik wou. Ik heb heel veel kansen gekregen en dat was superleuk maar ik miste de journalistiek. Het was meer een marketing-job en dat had ik niet gestudeerd. Toen ben ik beginnen nadenken. Wat wil ik nu? Waar wil ik werken? Zo ben ik uiteindelijk bij Flair terecht gekomen. Ik had het geluk dat ze net iemand zochten om hun sociale media te onderhouden. Nu zijn we anderhalf jaar later en ik werk er nog steeds”.

Vind je dat de opleiding journalistiek een goede basis is voor jouw job?

“Dat is moeilijk. Ik heb mij vooral toegespitst op radio. Mijn job is alles behalve radio maken. Tijdens mijn laatste jaar kon je wel kiezen voor de afstudeerrichting ‘online’ maar heel weinig mensen kozen hiervoor”.

“Iedereen vond dat maar een rare afstudeerrichting. Als ik er nu op terug kijk vind ik het heel jammer dat ik niet voor ‘online’ heb gekozen. Ik had dan veel meer basis gehad voor mijn huidige job. Ik was dan waarschijnlijk meteen beginnen werken en niet meer gaan verder studeren”.

“Als je heel graag tv wilt doen, dan moet je kiezen voor de afstudeerrichting video. Je hebt genoeg vaardigheden op het einde van je studie aan AP. Je zal deftig je job kunnen uitvoeren. Ik ga niet ontkennen dat je zelfs na je studie nog elke dag bijleert door te werken”.

Over lectoren gesproken, wie was je favoriete lector?

“Wilfried Vanderhaegen. Hij was echt mijn held. Heel veel andere studenten konden hem soms de nek omwringen maar ik vond hem helemaal geweldig”.

Wat was je favoriete vak?

“Radio van Wilfried Vanderhaegen. Ik deed voor mijn ZAP-uren Stereo 03, dat was de studentenradio van Antwerpen. We zaten in de kelder van Kafka, aan de Oudaen. Ik heb dat drie jaar gedaan. Nu bestaat het niet meer”.

Wat was binnen de opleiding een uitdaging voor jou?

“Frans vond ik heel moeilijk. In het middelbaar had ik niet de juiste basis meegekregen omdat ik een technische opleiding volgde. Economie vond ik ook heel moeilijk. Ik ben niet zo goed met cijfers. In de zomervakanties heb ik heel veel tijd versleten aan dit vak”.

Heb je een gênant moment dat je altijd zal bijblijven?

“Het is niet op school gebeurd maar we gingen in het tweede jaar naar Mons. Tijdens het project ‘A travers les frontières’ hadden we het te bont gemaakt. We waren de eerste avond op café gegaan. Na enkele pintjes zijn we zelfs een paar cafés buitengesmeten. De volgende dag moesten we om zeven uur ‘s ochtends op de Franse radioredactie zijn. Onze lector Martine Sterk had ons nog gewaarschuwd dat we fris moesten zijn. Dat was niet het geval, iedereen had een gigantische kater. Mevrouw Sterk was dan ook heel geïrriteerd. Dus het meest gênante moment is voor mij toch wel met een grote kater frans moeten praten met de radiojournalisten”.

Heb je nog verdere ambities, wat wil je nog bereiken in het leven?

“Ik heb mezelf voorgenomen dat ik ooit een serie wil schrijven. Ik weet nog niet wat of hoe maar ooit wil ik dat doen”.

Moest je terug in de tijd kunnen gaan, wat zou je de jonge Fien als advies geven?

“Wees niet te perfectionistisch. Doe je best maar vergeet niet te genieten. Neem je tijd om dingen te doen, doe niets te overhaast. En last but not least: alles komt altijd goed”.

Dat zou je dus ook toekomstige studenten journalistiek aanraden?

“Je hebt drie jaar de tijd om te ontdekken wat je wilt en wat je niet wilt. Stress niet te hard, waar je moet staan in het leven zal je ooit staan. Dat is mijn gouden raad voor toekomstige studenten”.


Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Uber-Chauffeurs opnieuw aan de slag