“Met of zonder virus zullen onze studentenpsychologen op een hoger pitje blijven draaien”

Niet alleen de Kerstman staat voor de deur, maar ook de blok. Een periode die voor de vierde keer in rij in tijden van corona valt. Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen bleek dat bijna één op twee studenten depressief is, de alarmbel luidt. 

Woordvoerder, Peter de Meyer van de Universiteit Antwerpen houdt zich bezig met het welzijn van de studenten op de universiteit: “Het was een kleine schok om te realiseren hoe kwetsbaar die groep is.”  

INTERVIEW PETER DE MEYER – WOORDVOERDER UA 

Hoe zijn de studenten het academiejaar ingevlogen? 

“In de maanden die al voorbij zijn gegaan merkten we dat studenten zich weer comfortabeler voelden, omdat er weer lessen op de campus waren. De problemen beginnen echter als studenten geen contact meer met elkaar hebben, dan wordt er massaal naar hulp gegrepen. Zodra de online lessen starten, krijgen de studenten angst om te falen en zijn ze onzeker. Nu zijn we weer overgeschakeld naar afstandsonderwijs en dan lost dat gevoel van controle, er zijn bijvoorbeeld geen mogelijkheden om rechtstreeks vragen te stellen.” 

Uit een onderzoek van de KU Leuven blijkt dat studenten in coronatijd toch beter presteren? 

“Dat is een zeer complex verhaal (lacht). Aan de ene kant heb je studenten die het moeilijker hebben en langs de andere kant zijn er studenten die niet weten wat ze moeten doen, omdat de maatschappij stilligt en ze dan maar achter hun boeken kruipen. En dat kan zich vertalen in betere punten. Zij die zich sterk hielden konden zich meer focussen op hun studies en zij die het mentaal moeilijk hadden vonden geen moed meer om te leren. Dus dat onderzoek is zeker niet van toepassing op elke student.”   

Wat hebben jullie gedaan om studenten te helpen? 

“In 2020, half maart werd onze psychologische dienst overspoeld met studenten die naar hulp vroegen. Vaak ging het dan over stress omdat de situatie totaal onbekend was. Toen we dit merkten ,  hebben we extra studentenbegeleiders aangenomen. Sinds die tijd zijn ze non-stop aan het werk. We hadden dan ook een enquête afgenomen waaruit bleek dat er 30% meer naar hulp werd gevraagd dan het jaar ervoor. “

“Wij probeerden zoveel mogelijk evenementen te organiseren. Dat begon met digitale initiatieven zoals online speeddates voor eerstejaars. Vanaf het moment dat we iets op de campus mochten doen hebben we meteen activiteiten georganiseerd. Dat was allemaal niet vanzelfsprekend want dat moest in kleine groepjes, maar we wilden toch dat sociaal contact er terug in krijgen.” 

Wat nemen jullie mee naar volgende jaren, ook jaren zonder corona? 

“Het constant inzetten op het mentaal welzijn van studenten. Ik denk dat we een beetje van onze stoel werden geblazen, het was een kleine schok om te realiseren hoe kwetsbaar die groep is. Er zijn extra mensen aangenomen die nodig waren tijdens de zwaarste lockdown, en die gaan zeker blijven. Met of zonder virus zullen onze studentenpsychologen op een hoger pitje blijven draaien. Ook zetten we extra in op online lessen, ook na corona. We willen naar een systeem overstappen waar lessen toegankelijk zijn voor iedereen. Neem nu werkstudenten, die kunnen niet naar de les van acht tot vijf. De lessen worden dan gegeven zowel op de campus als online. We willen dat iedereen op zijn eigen manier de les kan volgen met een gerust hart.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Oxfam logo
Oxfam in Gaza: “Wij staan paraat zodra er een staakt-het-vuren is”