foto website responisble fashion series

Kan mode de wereld redden? Responsible Fashion Series zoekt antwoorden tijdens congres in Antwerpen

“Can fashion save the world” is de slogan die klinkt voor het internationaal congres van Responsible Fashion Series. Dit congres vindt plaats in Antwerpen van 20 tot 22 oktober en is mede georganiseerd door de Universiteit Antwerpen. Professor Annick Schramme van Universiteit Antwerpen leidt dit event: “We denken na over oplossingen voor onze rode draad tijdens het congres: de vervuiling door ‘fast fashion’”.


Responsible Fashion Series is een internationaal netwerk opgericht door verschillende onderwijsinstellingen in de modesteden Londen, Parijs, Milaan, en New York. Het programma heeft een afwisselend aanbod van netwerkmomenten en interviews met grote namen uit de mode-industrie. Zo start het congres met een gesprek met Belgische modeontwerper Walter Van Beirendonk.


Annick Schramme, professor bij Universiteit Antwerpen ligt toe: “De slogan verwijst naar de situatie nu waarbij we met corona in een crisis zitten. In een klimaatscrisis en een ecologische crisis. Men wijst altijd naar de mode, omdat dit de meest vervuilende industrie is door ‘fast fashion’. Maar wat als we de vraag nu eens omkeren, in plaats van met een schuldgevoel te blijven zitten. Wat kan mode doen om de wereld te redden?”


Toen in de jaren 90’ Europa geconfronteerd werd met maatschappelijke veranderingen en de toenemende globalisering, werd Antwerpen in 1993 de culturele hoofdstad van Europa. De toenmalige slogan “Can the arts save the world?” wordt nu geactualiseerd naar “Can fashion save the world?”.


“Can fashion save the world?” is een congres dat zowel live en virtueel gevolgd kan worden. Dit gaat van het probleem van ‘fast fashion’ tot hoe fashion education aan vernieuwing nodig is. Door dit congres staat Antwerpen weer in de kijker als modestad.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Attracties Sinksenfoor
Een weekje langer genieten van de Sinksenfoor