Antwerpen vierde golf corona

Schepen van Gezondheid in Antwerpen positief over cijfers: “Coronacijfers in Antwerpen slecht? Ik weet uit welke hoek dat komt”

Oh oh, het aantal coronabesmettingen stijgt weer… In Antwerpen springen een aantal cijfers in het oog: meer dan 1500 extra besmettingen op twee weken tijd. Is de beste stad ter wereld, met haar vaccinatiepercentage van 68 procent (of 71?), de bakermat van de vierde golf? Michael Lescroart, de woordvoerder van schepen van Gezondheid Els Van Doesburg weerlegt en nuanceert.

“De vaccinatiegraad is niet laag hoor, 71 procent is gevaccineerd in Antwerpen. Dat is dus meer dan wat gevraagd wordt. Die statistiek loopt wel een beetje vertraging op bij Sciensano. Daarnaast is zestien procent van de Antwerpenaren jonger dan twaalf. Wij zijn de op één na jongste gemeente in Vlaanderen (enkel Vilvoorde is nog jonger met zeventien procent onder twaalf jaar). Daar moet je dan ook rekening mee houden als je naar de cijfers kijkt.”

“Je mag de cijfers van Antwerpen bovendien niet vergelijken met kleine dorpjes, wij zijn veel diverser en tellen 178 verschillende nationaliteiten die we moeten bereiken.”

“Als je wijder gaat kijken, naar Rotterdam bijvoorbeeld, die stad telt ongeveer evenveel inwoners als wij en zitten qua vaccinatiegraad zelfs onder de zestig procent. Dan zitten wij redelijk goed, niet?”

“Er wordt gesproken over slechte coronacijfers in Antwerpen, maar ik weet uit welke hoek dat komt. Het is onze minister van Volksgezondheid (Frank Vandenbroucke, Vooruit red.-zie kader) die dat zegt, maar dat is dus niet waar.”

Minister Frank Vandenbroucke reageert via zijn woordvoerder: “Antwerpen is als voorbeeld aangehaald naast vele andere gemeenten die ook een lage vaccinatiegraad hebben. Ondanks alle inspanningen en nuances hinkt Antwerpen nu eenmaal mee achterop. De cijfers zijn duidelijk en het kan inderdaad dat die percentages soms vertraging oplopen, maar niets wijst erop dat Antwerpen toch aan 70 procent volledig gevaccineerden zou komen.”
“Het gaat bovendien niet om de minimumdrempel van 70 procent, we moeten er samen naar streven dat er zoveel mogelijk mensen gevaccineerd zijn. In vergelijking met de meeste gemeenten in Vlaanderen komt Antwerpen gewoon tekort.”

Hoe willen jullie die verschillende doelgroepen die niet gevaccineerd zijn, dan toch overtuigen?

“We gaan rond in de wijken waar er minder gevaccineerden zijn en die we moeilijker bereiken . Via vertrouwenspersonen (huisartsen bijvoorbeeld) en door te flyeren op straat worden mensen ingelicht over het belang gevaccineerd te worden. We komen veel jonge mensen tegen die bij de uitleg van zo’n flyer denken ‘Als ik hier binnen twee minuten met een coronaprik kan buitenlopen, wil ik het wel doen.”

“Het is geen makkelijke taak. VTM EN VRT hebben in kleine dorpen maar één kanaal nodig om iedereen te informeren. Met al onze verschillende gemeenschappen, hebben we andere strategieën nodig.”

Is er een groot verschil in vaccinatiepercentage per district?

“Ja dat wel. In Luchtbal bijvoorbeeld is 26 procent van de bevolking jonger dan twaalf jaar, daar kun je al maximaal maar aan 74 procent komen. Dan heb je al weinig overschot hè?”

Antwerpen boven?

Nieuwe cases (14dagen)StijgingIncidentie (*)Vaccinatiegraad
Antwerpen155234%29368%
Brussel Stad93015%49848%
Luik91516%46661%
Charleroi68034%33760%
Gent55940%21276%
Brugge350167%29583%
Leuven29022%28781%
Mechelen271112%31276%
Bron: Sciensano
(*) Cases per 100,000

Is de coronapas ondenkbaar in Antwerpen?

“Kinderen jonger dan twaalf zijn een grote haard aan besmettingen en verspreiden het virus dan ook makkelijk. Hen kunnen we moeilijk een safeticket of coronapas geven. Daarnaast is de situatie zeker nog niet zo erg dat we nadenken over een coronapas.”

We zien dat de absolute en ook de relatieve besmettingscijfers in Antwerpen hoog scoren in vergelijking met bijvoorbeeld Gent, Brugge en ook andere grootsteden. Welke lessen trekt u daaruit?

“De situatie is niet problematisch. Op basis van afgebakend territorium kun je niet de grens trekken, dat mag je echt niet doen. Het virus stopt niet aan de grens van een bepaalde gemeente. Er komen duizenden mensen die in Antwerpen werken uit andere gemeentes, het coronavirus laten ze niet thuis dan.”

Antwerpen telt in absolute cijfers het hoogste aantal gevallen, namelijk 1500 de laatste 14 dagen maar ook redelijk hoog stijgingspercentage, 34%. Is er een andere verklaring voor dan enkel de lage graad aan vaccinaties?

“Als het op school circuleert, dan ga je uiteraard meer besmettingen hebben in zo’n jonge stad als deze. Dat is nu dan ook het geval.”

Is er een groot verschil tussen de religieuze gemeenschappen zoals bijvoorbeeld bij de joden of moslims?

“Bij de joodse gemeenschap zit er in vaccinatiegraad wel een groot verschil. Velen van hen zouden in Israël gevaccineerd aangezien zij daarvan in het begin al een prominente speler in waren. Natuurlijk weet ik niet hoe veel mensen dat zijn, dus pin me er niet op vast.”

“Er kwamen er in de tweede en derde golf ook veel besmettingen uit hun hoek omdat ze grote gezinnen hebben en een hechte gemeenschap vormen. Daarnaast kwamen ze samen in synagogen toen dat niet mocht, dat helpt niet.”

Worden die verschillen per gemeenschap in kaart gebracht?

“Neen, dat doen we niet. Dat is bij wet trouwens verboden, misschien maar goed ook.”

Is het niet nodig dit in kaart te brengen om hiervoor de juiste strategie te vinden?

“Dat denk ik niet, je mag er ook niet van uitgaan dat je die gemeenschappen kan splitsen in ‘gevaccineerd’ of ‘niet gevaccineerd’. “

Bent u bang dat de ernstige verhoging van de besmettingen de ziekenhuizen hier opnieuw gaat overbelasten op termijn?

“Algemeen verwachten we van niet. Als je kijkt naar de besmettingen zijn die inderdaad fors, maar daar mag je eigenlijk niet naar kijken. We moeten nu de ziekenhuisopnames in de gaten houden. Daarin spelen de vaccinaties een grote rol. Dat is het fantastische voordeel van de vaccinatie, besmetting betekent niet meer automatisch dat je gevaar loopt.”

Hoelang blijft het vaccinatiecentrum Spoor-Oost open?

“Tot halverwege november voor wie nog een tweede prik moet ontvangen, dat ligt wel niet helemaal vast. In Kinepolis, Stuivenberg, Linkeroever en nog heel wat gemeenten gaan er nog centra blijven.”

Speelt dat een rol in de strategie om de vaccinatiegraad op te krikken?

“Neen dat niet echt. We zitten voornamelijk met 100.000 65-plussers die een derde prik moeten krijgen, voor hen is dat belangrijk.”

Is Antwerpen voorbereid op de vierde golf?

“Antwerpen was altijd al voorzien, zo namen we tijdens de tweede en derde golf patiënten uit Limburg en Brussel erbij. We hebben onze beddencapaciteit hier nooit overschreden.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
In een notendop