Helden in harnas

Expo ‘Helden in harnas’: ridderverhalen van onder het stof gehaald

De bekende serie Game of Thrones en andere fantasiereeksen halen hun mosterd bij oude ridderromans. De nieuwe expo van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience brengt die terug van waar ze oorspronkelijk komen: Antwerpen. Marie-Charlotte Le Bailly, coördinator van expo ‘Helden in harnas’:“In de 16de eeuw was Antwerpen hét centrum van de boekdrukkunst en liet zo de ridderroman verspreiden over heel Europa.“

Ridderverhalen, lezen mensen dat nog?

“Ja, in de tentoonstelling tonen we aan dat de verteltechnieken van vroeger nog steeds gebruikt worden. Denk aan de populariteit van Game of Thrones of Star Wars, deze zijn hier ook op gebaseerd. Daarom de titel ‘Helden in harnas’.”

Wat is er allemaal te zien in de expo?

“We tonen voornamelijk boeken waarvan de verhalen zijn doorgegeven via handschriften. We vertellen het verhaal van een 20-tal gedrukte boeken. Deze staan tentoongesteld in een lange reeks vitrines. Bijvoorbeeld ‘Karel ende Elegast’ wordt nog steeds gebruikt als houvast in het onderwijs, dit dankzij de boekdrukkunst. De vraag ‘Hoe komt het dat we sommige verhalen wel of niet kennen?’ staat centraal.”

Heeft de expo een link met Antwerpen?

“Ja, dat proberen we duidelijk naar voren te brengen in de expo. Antwerpen was in de 16de eeuw dé drukkershoofstad van Europa. De stad was verantwoordelijk voor de verspreiding van de ridderverhalen. Uit verschillende delen van Europa kwam er verhaalstof naar hier en werd er vertaald naar andere talen. We hebben in de afgelopen 15 jaar bij de Erfgoedbibliotheek een aantal 16e -eeuwse ridderromans kunnen aankopen. Daar wilden we iets meedoen. We hebben hiervoor samengewerkt met Elisabeth de Bruijn, postdoctoraal onderzoeker aan de UA, zij onderzoekt ridderromans.”

Wat vindt u zelf het heldhaftigste verhaal op de tentoonstelling?

“Mijn favoriet verhaal is ‘de sterke Hercules’. Het verhaal gaat terug naar de klassieke held Hercules. Het is leuk dat een klassieke held een ridder kan zijn, zolang er maar avontuur wordt beleefd. De illustraties van het boek spreken me erg aan. De klassieke verhaalstof is bekend uit de oudheid en in de 15de eeuw bewerkt tot een ridderroman.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
WK-gekte
WK-gekte niet aanwezig in het land