gyrocatcher in Dubai

Onderzoeker Christiaan Leysen over de GyroCatcher en duurzaamheid: “Er is te veel verkwisting” 

Een project van UAntwerpen en imec dat het bewustzijn rond elektronisch afval moet verscherpen staat op de World Expo 2020 in Dubai. De ‘Gyrocatcher’ is een toestel dat voorwerpen scant en zegt tot welke nieuwe producten ze verwerkt kunnen worden. Christiaan Leysen: “We willen België op de kaart zetten op het gebied van sustainability of duurzaamheid.”  

Wat is de GyroCatcher?  

“De GyroCatcher is een toestel dat alledaagse objecten zoals flesjes, sleutels, gsm’s, hoofdtelefoons, en tablets herkent en toont tot welke objecten ze kunnen worden gerecycleerd. Het toestel scant het aangeboden voorwerp en zegt dan of er goud, zilver en andere zeldzame metalen in zitten.” 

Wat is het concrete doel van het project?  

“Er zijn twee aspecten, sensibilisering en industrialisatie. We willen enerzijds de bevolking bewust maken van wat er eigenlijk in hun zakken zit, want we lopen allemaal met vrij complexe apparaatjes rond. Die bevatten belangrijke bestanddelen om nieuwe toestellen te maken. Bijvoorbeeld goud, zilver of kobalt zijn vrij zeldzaam op aarde, of worden toch zeldzaam. Het is de bedoeling om duidelijk te maken dat we deze materialen opnieuw kunnen gebruiken voor andere zaken.  

Anderzijds is het voor industrialisatie heel belangrijk dat we zulke technieken kunnen gebruiken voor sorteer- of recyclagecentra. Hiervan geven we dus een voorbeeld op de Wereld Expo. Het is belangrijk om deze zeldzame metalen op tijd te recupereren op een efficiënte manier. “ 

Waarom hebben jullie dit project ontwikkeld?  

“Wij zijn zelf met het concept gekomen omdat we België op de kaart willen zetten op het gebied van duurzaamheid. Er is te veel verkwisting. We willen de bezoekers van de Wereld Expo hiervan bewust maken.” 

Kan het publiek zijn toestel enkel scannen op de expo of ook inleveren?   

“Het gaat voorlopig enkel om het interactieve aspect. We hopen wel dat deze technologie uiteindelijk kan gebruikt worden bij inzamelcentra. Als je nu bijvoorbeeld je lege batterijen inlevert bij een Bebat-punt, heb je niet veel interactie met wat er mee gebeurt. Deze technologie geeft een ander gevoel aan de donateurs, een beetje ‘de wereld iets nieuws geven’. “ 

Hebben jullie moeilijkheden ondervonden tijdens het ontwerpen?  

“Het is wel een heel grote challenge geweest om het toestel te bouwen, voornamelijk omdat het in Dubai moest staan. Er zijn heel hoge temperaturen, er zit veel zand en vocht in de lucht en de zon staat ook echt op het toestel. We hebben redelijk wat materiaaltesten moeten doen om een toestel te maken dat ook in Dubai kan overleven. We zijn heel blij dat het er staat en dat het ondertussen nog altijd vlekkeloos werkt.” 

De GyroCatcher staat nu te pronken op de expo, hebben jullie rekening gehouden met het design?  

“Ik denk dat we erin geslaagd zijn om het een mooi design te geven, dat was wel een vereiste. Als het op de wereldexpo staat, kan je niet er niet zomaar ‘iets’ neerzetten. We hebben met enkele designers kunnen samen zitten.  Het design is aangepast aan het Belgische paviljoen. Er zijn verschillende houttinten in verwerkt die het paviljoen ook heeft. Het is naast volwassenen ook voor kinderen bedoeld door ‘Suske en Wiske’ in het design te verwerken.” 

Wat kunnen wij zelf concreet doen om duurzamer met elektronica om te gaan?   

“Recyclagepunten en Bebat-punten zijn zeer belangrijk. Daarnaast kan je bij verschillende bedrijven, bijvoorbeeld Apple, ook toestellen inleveren. Als je een apparaat niet meer gebruikt, is het goed om het ergens in te leveren zodat de kostbare materialen hergebruikt kunnen worden.“  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Doop op maat