Webshop Skolto

Ex-radiopresentator Sam De Bruyn opent ecologische reiswebshop: “ We proberen zo duurzaam mogelijk te handelen, omdat wij daar zelf heel gelukkig van worden”

Ex-radiopresentator en reisblogger Sam De Bruyn opende op woensdag 8 december de digitale deuren van zijn pop-up webshop Skolto. Op de site vind je reismaterialen die een duurzaam alternatief bieden voor veelgebruikte reisspullen als rugzakken, zonnebrillen en besteksets. Samen met zijn man Wannes Libbrecht hoopt hij om op die manier ecologisch reizen toegankelijker te maken. 

Sam, wat maakt Skolto zo anders dan andere reiswinkels? 

“We verzamelen specifiek duurzame materialen, en dat onderscheidt ons van de rest. Je hebt andere winkels die duurzame producten verkopen, waar ik al heel blij om ben. Daarnaast heb je ook winkels die reisspullen verkopen, en wij proberen die twee werelden samen te brengen in onze webshop. Wij zorgen ervoor dat alle producten die wij aanbieden, op één of andere manier ecologischer en duurzamer zijn dan andere.”

©samdebruyn

Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor de webshop? 

“Het is een idee dat al heel lang bij mij speelt. Ik heb jarenlang een eigen reisblog gehad waarop ik op zoek ging naar manieren om duurzamer te reizen. Zo sta ik graag stil bij de impact die reizen kan hebben op de natuur, het milieu en klimaat. Want niet alleen hoe je de reis maakt, te voet of per vliegtuig, is belangrijk, ook alle spullen die je meeneemt op reis zijn van belang. Er bestaan voldoende alternatieven voor reismaterialen die het reizen duurzamer en ecologischer maken. Ik wou die producten graag verzamelen in één winkel, en dat is uitgemond in Skolto.”

Zoals je zelf aangaf, kozen jullie voor de naam Skolto. Vanwaar komt dat idee? 

“Ik wou eigenlijk een naam die Scandinavisch klonk omdat ik zelf grote fan ben van de Scandinavische landen. Zeker omdat ze daar van nature al veel meer bezig zijn met het milieu en ecologie. Na even nadenken, kwam ik op het Esperanto-woordje Skolto, dat zoveel betekent als scout of iemand die graag op verkenning gaat. Bij het horen van dat woord als shopnaam, dacht ik: “This checks all the boxes, let’s go for this name”.

Jullie focussen vooral op duurzame reismaterialen. Wat zit er in jullie aanbod?

“Duurzaam is een heel modieus woord, dat bij het minste al op producten wordt geplakt. Daarom proberen wij om in onze winkel daar zo eerlijk, zo duidelijk en zo transparant mogelijk in te zijn. We geven alle producten een ecoscore die uitlegt waarom een bepaald product die score heeft gekregen. Daardoor weten mensen perfect waarom iets wel of niet ecologischer is. Zo kunnen ze volledig zelf bepalen hoe ver ze gaan in dat ecologische.”

“Maar het aanbod dat we hebben is extreem breed. Dat varieert van zonnebrillen en zonnecrèmes tot rugzakken en zakmessen. Alles dat je zou kunnen bedenken dat iets met reizen te maken heeft, zal op termijn in ons gamma worden opgenomen.”

Hoe gebeurt de selectie van die producten? Zijn er bepaalde voorwaarden waaraan ze worden voorgelegd? 

“We toetsen natuurlijk alles af aan het ecologische aspect. Een merk dat niet bezig is met ecologie of een product dat onmogelijk ecologisch gemaakt kan worden, bieden we niet aan. Dat is zeker een basisvoorwaarde. Daarnaast zijn het voornamelijk spullen die ik zelf tijdens mijn reizen nodig heb gehad of meegenomen heb. De meeste merken en producten zijn spullen die ik altijd al gebruikt heb, of toch al langer gebruik dan vandaag. Daardoor kan ik nu spullen ‘aanraden’ aan mensen in de hoop dat zij er ook gebruik van zullen maken tijdens het reizen. ”

Skolto is een hele onderneming. Gaan jullie ook op een ecologische manier aan de slag met bv. verpakking en vervoer? 

“We proberen in elk aspect van de winkel zo ecologisch mogelijk te zijn. Zo laten we geschenken en pakketjes die besteld worden, verschepen in dozen die al eens gebruikt zijn. En ik breng alle pakjes met een elektrische auto naar het depot. Ook bij ons thuis, wat het centrale punt van onze webshop is, werkt alles op groene energie en zonne-energie. We beseffen dat dat niet voor iedereen een evidentie is, waardoor het voor sommigen een beetje ‘freaky’ lijkt hoe hard wij bezig zijn met ecologie. Maar we doen enorm hard ons best om zo duurzaam mogelijk te handelen, omdat wij daar zelf heel gelukkig van worden.”

De leidraad van Skolto is ecologie en duurzaamheid tijdens het reizen. Maar waarom is duurzaam reizen zo belangrijk voor jullie? 

“Ik heb het duurzaamheidsthema heel hard meegekregen via mijn man Wannes, die gespecialiseerd is in groene chemie, plastics en recyclage. Daardoor heb ik altijd meegekregen dat duurzaamheid iets enorm belangrijk is. Daarnaast reis ik al heel mijn leven enorm graag. En ik zou willen dat we dat met zijn allen kunnen blijven doen in de toekomst. Ik zou het vreselijk vinden mochten we geen vliegreizen meer mogen plannen, omdat we momenteel zo slecht bezig zijn met het milieu. Dus als we daar nu al veel bewuster mee omgaan, en bewuster kiezen wanneer we bv. wel of niet een vliegtuig nemen, ben ik er zeker van dat we stappen in de goede richting kunnen zetten.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Bewolkte kustlijn
Covid-19 als alibi om privacy van Chinese burgers te schenden