WK darts: wie zijn de topfavorieten en wat kunnen onze Belgen?

In het legendarische Alexandra Palace in Londen gaat op 15 december het PDC wereldkampioenschap darts van start. De wereldtop zal het daar tegen elkaar opnemen met als slotstuk de finale op 3 januari 2022. Dartscommentator Rudy Lanssens en ex-darter Erik “The Sheriff” Clarys analyseren de favorieten en schatten de kansen van de drie Belgen die van de partij zijn in. Game on!

Welshmen als topfavorieten

“De twee namen die toch het meest naar voor komen zijn huidig wereldkampioen Gerwyn Price en Jonny Clayton. Daarnaast heb je nog enkele favorieten zoals Michael Van Gerwen en Peter Wright”, aldus Lanssens.

De Welshman Jonny Clayton heeft er al een fenomenaal seizoen op zitten met maar liefst vier titels in tv-toernooien waaronder de Masters en de Premier League. Als hij die lijn kan doortrekken op het WK zou dat het nog indrukwekkender maken.

Gerwyn Price, evenals van Wales, is regerend wereldkampioen en nummer één op de PDC ranking. Hij heeft dit jaar twee vloertoernooien gewonnen en was ook de sterkste in de Grand Slam of Darts. Hij is zeer consistent en geraakt zowat in elk toernooi ver tot het einde. Bovendien zal hij erop gebrand zijn om zijn wereldtitel te verlengen.

Dit keer wel raak voor Mighty Mike?

Voor driemaal wereldkampioen Michael van Gerwen is het dit seizoen wat op en af. Zo won de Nederlander dit jaar geen enkel tv-toernooi. “Michael van Gerwen komt telkens wel iemand tegen die boven zichzelf uitstijgt. Van Gerwen zelf laat het dan op zijn dubbels afweten en daardoor verliest hij cruciale wedstrijden. Waar hij in het verleden blindelings won heeft hij nu veel meer tegenstand”, zegt Erik Clarys. “Maar toch blijft hij één van de favorieten.”

Een Schot in topvorm

Peter Wright is dit seizoen in zeer goede doen met titels op de World Cup of Darts en het prestigieuze World Matchplay Championship. Daarnaast won de Schot nog enkele vloertoernooien en eind november de Players Championship Finals. Hij lijkt in bloedvorm te verkeren vlak voor het WK.

Verrassende outsider

Naast het lijstje gevaarlijke outsiders met usual suspects zoals José de Sousa en James Wade werd er door Rudy Lanssens met Raymond van Barneveld nog een verrassende naam als dark horse naar voren geschoven. De Nederlandse dartlegende maakte dit jaar na 14 maanden pensioen zijn comeback en gaf vorige maand in de Players Championships Finals een hele goede indruk. Hij lijkt perfect op te bouwen naar het WK toe.

Wat kan Dancing Dimi?

Er doen dit jaar drie Belgen mee aan het WK. “The DreamMaker” Dimitri Van den Bergh is als vijfde in de ranglijst de grootste blikvanger van ons land. “Dimi is de man van de grote momenten”, zegt Rudy Lanssens. “Hij won in 2020 de World Matchplay en dat kon hij dit jaar in datzelfde toernooi al direct bevestigen met een finale, die verloor hij wel van een ontketende Peter Wright, maar toch was het een goede prestatie. De eerste ronde tegen Hempel of Schindler zou hij zeker moeten overleven. Daarna zal hij waarschijnlijk tegen Devon Petersen moeten, wat ook nog een haalbare kaart is en dan volgt wellicht Ratajski. Dat is al een moeilijkere tegenstander maar als Dimitri op zijn best is kan hij de Pool zeker aan. Ik zie Van Den Bergh wel ver geraken.”

Erik Clarys benadrukt dat er toch enkele vraagtekens rond Dimitri Van den Bergh heersen:

“Het is een dubbeltje op zijn kant. Zo zal zijn training enorm geleden hebben door zijn coronabesmetting in november. Hij werd voor de eerste keer vader en ook dat gooit je schema helemaal overhoop. Aan de andere kant kan hij daardoor wel geruster dan andere spelers beginnen omdat hij nu geen angst heeft voor een positieve coronatest. Ook het vaderschap zou hem een soort van euforie kunnen geven waardoor hij boven zichzelf kan uitstijgen. Als Dimitri in zijn eerste partij kan winnen denk ik toch dat hij zeker tot aan de kwartfinale kan geraken.”

Zware loting voor Huybrechts

Kim Huybrechts heeft een zware loting dit toernooi. “The Hurricane” zal het in zijn eerste wedstrijd moeten opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Steve Beaton en één van de twee vrouwen op het WK Fallon Sherrock. “Kim is de laatste tijd echt wel goed maar heeft met de nodige dosis pech te maken gehad in de vorige toernooien. Op papier zou het misschien beter zijn om tegen Sherrock uit te komen, want op een normale dag ligt haar gemiddelde toch wat lager”, zegt Erik Clarys. “Maar op cruciale momenten zullen de fans een grote rol spelen en daar haalt Sherrock als publiekslieveling een enorm voordeel uit.”

Op het nippertje

Mike De Decker had zich in eerste instantie nét niet geplaatst voor het WK, maar omdat de Zuid-Afrikaan Charles Losper visumproblemen heeft, mag hij alsnog naar ‘Ally Pally’.   “Mike De Decker moet het dag per dag bekijken en zien dat hij de eerste ronde goed voor de dag komt. Beter alleszins dan op de Grand Slam want daar was hij duidelijk in mindere vorm. In zijn eerste wedstrijd moet hij tegen Labanauskas. Als hij een goede dag heeft kan hij die partij misschien wel winnen. Maar dan volgt er een loodzware opdracht tegen Dave Chisnall, de nummer 14 op de ranglijst”, besluit Rudy Lanssens.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Praatmobiel van Payoke gekozen als project voor Warmste Week: “Het idee is om het busje heel gezellig in te richten, zodat slachtoffers zich volledig op hun gemak voelen, weg van de witte muren”