“Het aantal vaccins is niet het probleem”

Na de boosterprik zou er ook een vierde vaccin komen.  Chris van Tongelen, niet alleen één van de drie romeo’s maar ook coördinator van het vaccinatiecentrum kleinboom in putte, hoopt dat de vaccins op een bepaald moment stoppen. “Ik hoop toch nog altijd dat ze het op een gegeven moment loslaten”. 

De boosterprik wordt nog maar net uitgedeeld of het vierde vaccin hangt al in de lucht. Zijn we op weg naar samenleving vol prikken? En maakt dit de drempel voor antivaxers om zich te laten vaccineren groter? Ik sprak met Chris van Tongelen die sinds de start van de pandemie coördinator werd in het vaccinatiecentrum van Putte. 

Hoever staat de vaccinatiegraad met de boosterprik? Hoeveel mensen hebben hem al gekregen. 

In onze regio zijn we bijna in de helft van de boosterprikken die we moeten geven.  (16/12/2021)

Tot kort moest er nog 6 maanden zitten tussen het laatste vaccin en de boosterprik. Dat is nu teruggedraaid tot 4 maanden. Waarom de plotse verandering? 

Die plotse verandering is te wijten aan het feit dat we een beetje vast zaten met de vaccinatiegraad.  De overheid moest die termijn wel korter maken of er zou niemand meer uitgenodigd kunnen worden. Ze waren afhankelijk van die 6 maanden wachttijd van Pfizer, wat lang is. Dus het interval is korter gemaakt om mensen te kunnen oproepen. 

Merkt u een verandering in de algemene vaccinatiegraad sinds de komst van de booster prik?

In onze regio zitten we sowieso al aan bijna 97% gevaccineerden, dat is ontzettend hoog. Maar zelfs bij ons komen er regelmatig mensen langs voor hun eerste prik. We gaan dus naar bijna 98%. Het overtuigt dus wel mensen.

Er wordt nu al gepraat over een mogelijk 4de vaccin door de komst van de omikron variant. Denkt u dat de drempel voor antivaxers om zich toch te laten vaccineren nog groter wordt door de vele prikken die er nu vereist zijn? Vroeger moesten ze nog maar overtuigd worden voor 1 prik nu al voor 3 en zelfs mogelijk 4 binnenkort. 

Het aantal vaccins is niet het probleem. Vanaf iemand mee in het ‘project’ stapt en zich laat vaccineren maakt het niet uit of het over 1,2,3 of 4 vaccins gaat. Zolang we het beestje maar op één of andere manier getemd krijgen. Het is dus kwestie van de mensen te overtuigen voor zich te laten vaccineren, niet de hoeveelheid vaccins.   

Er blijven zich nieuwe varianten ontwikkelen en de kracht van de vaccins neemt na een tijd af. Gaan we naar een samenleving waar we jaarlijks enkele prikken nodig gaan hebben tegen het virus? 

Ik denk van niet. Ik hoop toch nog altijd dat ze het op een gegeven moment gaan loslaten. Dan gaan er meer mensen ziek worden maar dat laat ons ook een bepaalde immuniteit opbouwen en dat is belangrijk.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
The Empty Shop
Door ‘The Empty Shop’ krijgen vrouwelijke vluchtelingen een kans in de maatschappij