Plasticvrije verpakkingen

“We maken grapjes over het hamsteren van toiletrollen”

Claudia Franckh en Corinne Frère delen hun passie voor de zero waste leefstijl met Luik. Met hun website Zéro Déchet Liège en de workshops die ze organiseren, inspireren ze mensen die hun impact op het klimaat willen verkleinen. Het doel is om zo min mogelijk afval te produceren.

Corinne heeft het meeste ervaring met het zero waste concept, Claudia is nog relatief nieuw, “het is een proces dat continu doorgaat”.

Corinne: “Er is geen specifieke dag waarop ik met zero waste begonnen ben, maar ik denk dat ik er nu drie jaar mee bezig ben. Ik koop producten die geen of een betere verpakking hebben voor het milieu. Ik koop daarom in bulk en ik neem mijn eigen bakjes mee naar de winkel, zo beperk ik mijn afval al direct bij het boodschappen doen. Verpakkingen zijn erg vervuilend voor de natuur en daar wil ik zo voorzichtig mogelijk mee omgaan.”

Ecologische voetafdruk

Naast zero waste zijn er ook andere aanpassingen die je kan maken in je leefstijl om je impact op het klimaat te beperken. Corinne: “Ik koop zoveel mogelijk lokaal, mijn voorkeur gaat uit naar biologische en kwaliteitsvolle producten. Ik woon op het platteland dus ik kan producten kopen die in mijn buurt worden geproduceerd. Daarmee let ik op dat ik appels eet uit België en niet uit Spanje. Ik eet enkel seizoensproducten uit mijn eigen land, dat is een belangrijke regel voor mij.

Ik eet ook al jaren geen vlees meer maar dat doe ik vooral voor mijn gezondheid, niet per se voor het klimaat. Het is voor mij ook belangrijk om de natuur te respecteren in het algemeen, bijvoorbeeld als ik ga wandelen.

Wat de leefstijl gemakkelijk maakt om vol te houden voor mij, is dat ik geen familie heb waarmee ik rekening moet houden. Ik woon alleen en de moeite die ik erin steek is daarom enkel voor mijzelf. Als je een grote familie hebt, is het veel lastiger om te realiseren.”

Sociaal

Het idee achter Zéro Déchet Liège is heel sociaal, het draait vooral om het uitwisselen van ideeën en tips. Claudia: “De workshops gaan door in kleine groepjes van ongeveer tien personen en het doel is dat de boodschap en de passie wordt doorgegeven van persoon naar persoon. Daarnaast tonen we elkaar dat we er niet alleen voor staan in de missie, door bijvoorbeeld recepten uit te wisselen en elkaar tips te geven.”

Inspireren

Claudia en Corinne beleven veel plezier aan het voorlichten en inspireren van mensen met hun workshops. Claudia: “In het begin zag ik het als een mogelijkheid om meer voor het klimaat te gaan doen. Er wordt in eerste instantie niet veel over zero waste gepraat omdat het een relatief kleinere impact heeft dan bijvoorbeeld te stoppen met vliegreizen maken.

Nu ontmoet ik heel veel mensen met een gelijke missie. De workshops trekken veel mensen aan die ook dingen doen voor de planeet en dat is heel inspirerend. Het geeft een gevoel dat we er samen in staan en we motiveren elkaar. De sfeer binnen de zero waste gemeenschap is heel positief, we filosoferen en discussiëren veel samen. We maakten laatst door het coronavirus bijvoorbeeld grapjes over het hamsteren van toiletrollen.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Winterbar zorgt voor ophef op de Groenplaats