Kenneth Dee, technologie journalist bij VTM-Nieuws: “Het verleden leert ons dat mensen vaak schrik hebben voor nieuwe dingen”

Sinds de aanwezigheid van COVID-19 begint men meer dan ooit het nut van virtuele technologie in te zien. Toch blijft een stuntelige Zoom call niet “echt” of realistisch genoeg voor veel mensen. Hieraan kan Meta, de recent vernieuwde versie van Facebook inc., misschien iets veranderen. Kenneth Dee, technologie journalist bij VTM-Nieuws, is zeer enthousiast: “Ik heb zelfs films gekeken in een virtuele cinemazaal met mijn vrienden.” 

“De Metaverse is een soort alternatieve realiteit of virtuele wereld, die uitgerust is met enkele virtuele eigenschappen. Een voorbeeld van een dergelijke virtuele wereld is Fortnite, een online game. Deze game is niet meer zo eenvoudig als games vroeger waren. Ze bestaan vaak uit heel grote werelden waarin je kan rondlopen met een fake personage. Het wordt nu steeds gemakkelijker om als echte persoon een virtuele wereld in te stappen, en die wereld is de Metaverse. Je kan ook een virtual-reality-bril kopen en games spelen met je vrienden. Ik heb zelfs al films gekeken in een virtuele cinemazaal met mijn vrienden, en dat voelt veel meer alsof je echt sociaal contact hebt met die mensen.” 

Waarom is de Metaverse nuttig voor de toekomst? 

“Voor de pandemie leek dit concept voor veel mensen gewoon iets uit een science-fiction film, zoals bijvoorbeeld “Ready player one”. In die film zie je mensen een virtuele bril opzetten om dan in een virtuele wereld terecht te komen. Sinds de lockdown zien mensen echter ook de voordelen van een virtuele realiteit in. Denk maar aan reizen, bijvoorbeeld. Dat is tegenwoordig door de pandemie een pak moeilijker geworden, maar in de Metaverse moet je je daarvoor niet fysiek verplaatsen. 

De Metaverse kan ook gebruikt worden als virtuele ontmoetingsplaats, zodat je met iemand kan “afspreken” zonder dat je fysiek in contact komt met iemand die potentieel ziek is. Je hebt letterlijk de mogelijkheid om met iemand te wandelen door de straten van Parijs, mocht je dat willen, ook al zijn jullie niet fysiek op dezelfde plaats. Al de belemmeringen die soms voorkomen wanneer je fysiek contact hebt met iemand, zijn er niet langer bij de Metaverse.” 

Vanwaar komt de soms negatieve tegenreactie? 

“Het verleden heeft ons geleerd dat mensen vaak schrik hebben voor nieuwe dingen. Ik weet nog dat ik de eerste was op school die een gsm kocht. De meeste mensen zeiden toen dat een gsm compleet overbodig was. Niemand voelde zich comfortabel bij het idee om altijd bereikbaar te zijn, maar geleidelijk aan merk je toch dat die voordelen beginnen door te wegen.  

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, denk ik dat de Metaverse nooit volledig onze realiteit zal vervangen. Het zal eerder complementair zijn. We zullen de voordelen ervan gebruiken en de nadelen proberen te verwerpen.” 

Is de Metaverse vandaag al toegankelijk voor iedereen? 

“Op dit moment is het eigenlijk al toegankelijker dan de meeste mensen denken. De beste en goedkoopste VR-brillen kan je tegenwoordig al verkrijgen voor de prijs van een smartphone. Die bril geeft je al toegang tot een aantal van die ervaringen. De Metaverse is nog niet alomtegenwoordig, maar een aantal van de ervaringen die je daarin kan beleven wel. Je kan bijvoorbeeld Netflix omtoveren tot een grote cinemazaal. Je kan ook naar een film kijken vanop de maan en je kan die ervaring delen met je vrienden.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
INTERACTIEVE VORMGEVING