Kunsttentoonstelling Art Antwerp

Kunstbeurs Art Antwerp: “Mensen willen kunst weer in het echt ervaren”

Art Brussels organiseert dit weekend de eerste editie van Art Antwerp. Op deze kunstbeurs in Antwerp Expo stellen 56 kunstgalerijen hun beste werken tentoon. “Het is de voorbije periode voor kunstenaars heel moeilijk geweest zonder kunstbeurzen”, aldus de perschef van Art Antwerp.

Bij welke galeries kan je langsgaan op Art Antwerp?

“We hebben ervoor gekozen om te focussen op galerijen uit België en onze buurlanden, met één galerij uit Oostenrijk als uitzondering. De galeries die aan onze beurs deelnemen, werken zowel met gevestigde waarden als met nieuwe talenten. Zo krijg je een mooie mix en kunnen kunstliefhebbers hier en daar nieuwe ontdekkingen doen.

Voor zo’n klein land heeft België ongelooflijk veel goede galerijen. Een heleboel Antwerpse galerijen maken trouwens deel uit van ons aanbod. Zo is de Zeno X Gallery wereldberoemd. Ook Tim Van Laere heeft een stand bij ons en Sofie Van de Velde exposeert hier enkele werken van jonge Antwerpse kunstenaars, zoals Pieter Jennes, Charline Tyberghein en Kasper De Vos.”

Hoe krijgen de galeries een stand op de beurs?

“Het zijn de galeries die eerst zelf een aanvraag indienen om op onze beurs te mogen staan. Nadien neemt ons selectiecomité die aanvragen stuk voor stuk door en kijkt naar verschillende parameters: de kwaliteit van de kunstenaar en de galerie, de opvolging van de artiesten… Die selectieprocedure werkt overal ter wereld op dezelfde manier. Zo kunnen we een bepaald niveau garanderen aan onze bezoekers.”

Hoe ziet een kunstbeurs eruit?

“Een kunstbeurs kan je vergelijken met de boekenbeurs: elke galerie heeft zijn eigen stand, waarin kunstwerken hangen van verschillende artiesten. Soms is er een soloshow, dan wordt er slechts één kunstenaar naar voren geschoven. Het lijkt op een museum, waarbij je de tendensen van hedendaagse kunst kan ontdekken.

Allerlei soorten kunstliefhebbers komen naar de beurs. Je hebt verwoede kunstverzamelaars die hier vaak als eerste staan om nieuwe artiesten te ontdekken en kunstwerken te kopen. Er zijn ook mensen die zeggen: nu wil ik toch graag eens een werk hebben van die bepaalde kunstenaar. Zij komen naar de beurs met een bepaald doel voor ogen, maar soms springt er een ander werk in het oog en keren ze toch met iets anders naar huis. En uiteraard heb je ook gewoon kunstliefhebbers die eens rondneuzen.”

Waarom gaat Antwerp Art ook digitaal?

“De galerijen die een stand hebben op onze beurs, tonen online de werken die bij ons ophangen. Sinds corona zijn zulke onlinebeurzen overal een wereldwijd fenomeen. Dat is natuurlijk fantastisch voor mensen die fysiek niet aanwezig kunnen zijn, zeker nu de internationale reizen nog niet op punt staan.

Toch blijf je online maar voor een scherm zitten. Iemand die van kunst houdt, wil de werken ook in het echt kunnen zien. Zo kan je de ware grootte van het kunstwerk inschatten, de kleuren komen beter tot hun recht… Daarom is het belangrijk om weer fysieke kunstbeurzen te organiseren, want dat was geleden van Art Brussels in 2019. Mensen willen duidelijk weer kunst in het echt beleven.”

Tekst en audio | Mara Claes
Video | Nova Arnouts

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Amber van Sprundel
“Geen schrik hebben om out of the box ideeën te bedenken”