‘In de opleiding heb ik een brede basis gelegd die al goed van pas is gekomen’ Tom Exelmans, freelancer.

Tom Exelmans, een alumnus van AP Hogeschool. Hij heeft ondertussen al meegewerkt heeft aan vele programma’s waaronder Temptation Island en Vranckx en De Nomaden. Op dit moment is hij Freelance Reporter-Regisseur, Storyteller en Voice-Over Artist. Een hele boterham…

Foto: An Onghena

Je bent op dit moment Freelance Reporter-Regisseur, Storyteller en Voice-Over Artist. Een hele boterham…

‘Ja, ik ben in het begin heel gevarieerd gestart met veel uiteenlopende opdrachten. Ik wist nog niet goed wat te doen, maar ik heb het door de jaren heen wat proberen af te bakenen. Ik blijf fan van afwisseling tussen de verschillende media.’

We zijn hier natuurlijk om te praten over je tijd aan AP. Hoe kijk je terug op jouw drie jaren hier op de campus en in de stad? 

‘Sinds dat ik hier afgestudeerd ben, heeft niemand ooit naar mijn diploma gevraagd. Met het papiertje zelf heb ik dus nog niet veel gedaan. In de opleiding heb ik wel een brede basis gelegd die ik al goed heb kunnen gebruiken, vooral bij de eerste opdrachten na mijn studies. Ik ben bij Studio Brussel begonnen als videoman. Ik regisseerde en maakte filmpjes. Daarna ben ik met stemwerk begonnen, ook daar kwam die basis goed van pas.’

‘Ik kijk terug op een hele leuke tijd waar ik veel vrienden heb ontmoet, die ik nu nog steeds zie. Ik begin binnenkort aan een programma met iemand waar ik samen mee ben afgestudeerd, dat is toch geweldig?’

Je hebt journalistiek op 3 jaar afgerond, was je een goede student? 

‘Euhm, goh, (…lacht). Ik moet zeggen dat het allemaal wel vrij vanzelf ging, maar ik was ook erg gemotiveerd. De richting interesseerde me, dus ik heb nooit problemen gehad. Ik heb er hard voor gewerkt, maar het was vooral goed plannen en enthousiast zijn. Als dat juist zat, kwam de rest vanzelf.’

Wat is je het meest bijgebleven van je tijd hier op AP?  

‘De opdracht om een radio-programma te maken, de naam was: “radio-orgasme”. Een opdracht die ik nooit zal vergeten. Samen met lector Wilfried Vanderhaegen, “De Willy” zoals we hem achteraf noemden. Achteraf gezien een heel bescheiden programma, maar wel goed. Een kleine show rond seks. In de studios van Studio 03, de Antwerpse studentenradio. Dat was echt “gieren”.’

Dus eigenlijk had je al bij al wel een vlotte studententijd? 

‘Zeker en vast, ik zat ook op kot. Het was een mooie symbiose tussen leren en sociaal ontwikkelen. Feesten dus.’

Vorig academiejaar ben je op de campus komen praten, met andere alumni, over waar jullie toen mee bezig waren. Op dat moment was je freelancer, doe je nu nog steeds ongeveer hetzelfde als toen of is dat anders? 

‘Ik ben nog altijd freelancer. Al spits ik me nu meer toe op reporter of regie. Ik ben bijna altijd aan het filmen op het veld, dat doe ik het liefst. Ik hop nog altijd van het ene productiehuis naar het andere. Zo ga ik het zeker nog een tijd houden, want dat werkt goed voor mij.’

Wat je nu doet, lijkt me heel wat. Tv-opnames, voice-overs, … vallen die dingen allemaal te combineren? 

‘(…) Ja, ik kies er natuurlijk zelf voor. Ik ga vaak korte engagementen aan met productiehuizen, zo heb ik veel flexibiliteit en kan ik ook zelf kiezen wat ik doe. Soms valt er al eens een opnameweek of opnamedag weg. Dan kan ik dat invullen door voice-overs in te plannen.’ 

‘Er wordt verwacht dat ik flexibel ben en daardoor kan ik veel dingen combineren. Met tv betaal ik mijn dagelijks brood. Alle stemwerkjes zijn dingen die erbij komen.’

Waarom vind je tv het leukst?

‘Met enkel geluid kan je heel veel vertellen, maar een beeld zegt meer dan duizend woorden. Bij geluid kan dat eventueel ook, maar ik vind beeld spannender. Je bent ook met veel grotere teams als je echt op onpname gaat. Temptation Island, op een warme locatie, met een hele ploeg. Dat geeft een enorme kick.’ 

‘Radio is voor mij iets te veel binnen. Er beweegt te weinig voor mij. Daarom doe ik het heel graag tussendoor, maar het zou nooit mijn hoofdfocus kunnen zijn.’ 

Om af te sluiten, hoe zie jij je eigen toekomst? 

(…lacht uitvoerig) ‘Ik ga een eigen zender opkopen en daar euhm… Nee, dat is niet waar, totaal niet. Ik probeer niet te ver in de toekomst te kijken, omdat het moeilijk is om te weten hoe media gaan ontwikkelen. Ik wil de mogelijkheid hebben om te veranderen. Als ik alles nu al vastleg, is de kans op teleurstelling groot. Als ik het open hou, kan het alleen maar een nieuw avontuur zijn. De komende jaren ga ik mij bezighouden met wat ik nu doe. Daarnaast ga ik waarschijnlijk nog wel voice-overs blijven doen.’

Maar tv blijft dan toch wel de hoofdfocus?

‘Zeker en vast. Als je vraagt: “Is tv je hoofdfocus?” twijfel ik geen seconde. Komende jaren blijf ik mij fixeren op het betere tv-werk. Ik wil mij in één ding specifiek heel goed ontwikkelen.’


Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
koppel op de Meir
Grote toestroom aan Nederlanders in Antwerpen