Oxfam lanceert het Komaf Koffie project: “nieuwelingen leren Nederlands aan de hand van koffie”

Oxfam lanceert het Komaf Koffie project. Het project leidt nieuwkomers in België op tot professionele barista. Langeafstandsloper en bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen, Bashir Abdi wordt ambassadeur van het project. “Onze koffiekar combineert twee belangrijke elementen: Ze leren andere nieuwkomers kennen, maar leggen ook contact met de buurtbewoners” zegt Michiel Bleus, projectverantwoordelijke voor Komaf Koffie.

“Ons project heeft meerdere doeleinden”, zegt Bleus. “De meest voor de hand liggende reden is nieuwkomers een warm welkom bieden. Wij bieden hen de kans om dat warme welkom om te zetten in kansen. Wij leiden mensen op tot barista. We leren hen zo vaardigheden die ze ook kunnen gebruiken in hun zoektocht naar een baan. Dat is niet enkel koffie zetten maar ook het Nederlands machtig worden en omgaan met klanten. Bovendien leren nieuwkomers elkaar kennen. Zo hebben ze menselijk contact en leren ze andere mensen kennen.”

“Onze koffiekar, een heuse koffiebar op wielen, combineert de twee. Er ontstaat een mooie wisselwerking: Enerzijds helpt het de nieuwkomers en anderzijds leren mensen het project kennen en zien ze wat erachter zit. Op alle plekken waar we al geweest zijn, werd het geapprecieerd. Het opent ook een beetje de ogen. Vandaar ook de naam, Komaf. Het is ook een beetje komaf maken met vooroordelen en racisme in het algemeen. Onze barista’s staan op openbare plaatsen waardoor we Gentenaars aanmoedigen in gesprek te gaan met onze barista’s en vice versa. Bij een kopje koffie of thee verloopt een gesprek altijd vlotter.”

“Ook in hun zoektocht naar werk proberen we hen te helpen: hoe pak je dat aan? Wat moet je doen? We proberen hen wat wegwijs te maken in Gent. Ze worden mondiger omdat ze het Nederlands beter onder de knie krijgen en bovendien moedigen ze elkaar aan om ook een volgende stap te zetten. Enerzijds heeft het impact voor de nieuwkomers en anderzijds leren mensen het project kennen en zien ze wat erachter zit.”

“Ten slotte, we zijn en blijven Oxfam. We promoten nog steeds eerlijke producten en – handel. fairtrade koffie, fairtrade thee en fairtrade snacks.”

Waarom wordt er gekozen voor barista’s?

“We waren niet specifiek op zoek naar een gat in de markt. Het gaat vooral om werkervaring en het aanleren van skills. Barista zijn komt op de tweede plaats. Het leuke is wel dat het een vaardigheid is waar je echt vooruitgang kan zien. Het is een interessant vak en de nieuwkomers vinden het echt fijn om te doen.”

Hoeveel mensen heb je al opgeleid?

“Voorlopig is het nog heel kleinschalig, een druppel op een hete plaat. We hebben nu 25 mensen gevonden bij het begin van het traject. Daarvan zijn er nu 11 volledig opgeleid, zij kunnen met de kar rijden en weten perfect wat ze moeten doen. Het traject stopt hier niet. We willen in de toekomst nog nieuwkomers opleiden en in de verdere toekomst er misschien ook jobs uit creëren. Het zou fantastisch zijn mochten de barista’s die nu aan de kar zitten bijvoorbeeld op maandag en dinsdag vaste plekken hebben waar ze kunnen staan. Dan kunnen we ze ook een vast loon geven.”

Er is ook een crowdfunding, waar wordt het opgehaalde geld voor gebruikt?

“We mikken op 15.000 euro. Dat is een hele smak geld die we op 2 maanden proberen binnen te halen. Maar we kunnen er al heel wat mee doen. Als we 500 euro inzamelen kunnen we al een “duurzaamheidsboost” geven, herbruikbare bekers, uitgestelde koffies,… als we 4000 euro binnenhalen, kunnen we meer investeren in opleidingen. We willen samenwerken met een aantal wereldkampioenen barista die Gent rijk is. Als we 15.000 euro binnenhalen kunnen we beginnen denken aan een facelift voor onze kar want voorlopig is dat een prototype. We willen het ook een pak interactiever maken om echt die dialoog nog meer uit te lokken. Bovendien is het een vrij zware kar dus we willen die wat lichter en praktischer maken om nog meer plaatsen te kunnen bereiken.”

Waarom werd Bashir Abdi gekozen als ambassadeur?

“Bashir Abdi is gewoonweg de ideale ambassadeur. Hij past het plaatje perfect. Hij is een nieuwkomer in Gent die heel wat watertjes heeft doorzwommen om uiteindelijk hier terecht te komen. Vervolgens heeft hij via zijn eigen weg, sport in zijn geval, een heel netwerk uitgebouwd van vrienden die hem apprecieerden en hem hielpen zijn weg te vinden. Vervang sport door koffie en dat is exact wat wij willen bereiken. Bashir heeft ook een grote passie voor koffie. Hij heeft zelfs al connecties in Ethiopië om zelf koffie op de markt te brengen.”

“Bovendien heeft Bashir Abdi zelf ook een vzw in Gent: Sportaround. Dat is zowat hetzelfde concept maar met een mobiele sportkar die naar plekken gaat waar sport minder toegankelijk is. Dat is ook iets dat wij op langere termijn willen creëren met de buurtbewoners. Een positieve vibe en een praatje slaan terwijl je van een koffie geniet.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
berenjacht
Berenjacht