Ilan climbing the mountains

Project Ilan: 20 in 2020

Link to the English version: https://wrap.apstudent.be/2020/05/14/reportage-ilan-van-wilder/

14 mei 2020 – Ilan Van Wilder wordt vandaag 20 jaar en dat is een goed moment terug te kijken op zijn carrière tot nu toe. In de afgelopen 20 jaar heeft hij zich bewezen als een jong talent in de wielerwereld, en met zijn contract bij Team Sunweb voor de komende 3 jaar ziet het er naar uit dat hij dat zal blijven doen. Maar om op zo’n jonge leeftijd zo hoog te presteren is meer nodig dan alleen talent.

Een compilatie van onze gesprekken met Ilan en zijn collega’s bij Sunweb.

Van zwemmer tot renner

Ilan is al van kinds af aan actief in de sportwereld. Als jonge knaap van negen beleefde Ilan enorm veel plezier aan het fietsen. Dat merkten ook zijn ouders, Patrick en Marie-Laurence, die hem inschreven bij Noord-West-Brabant, een lokale wielerploeg in Merchtem, bij Brussel, een vijftal kilometer van huis. Maar het liep niet meteen gesmeerd. Ilan had door zijn jonge leeftijd moeilijkheden om te kunnen volgen tijdens de trainingen. Daarom focuste hij zich eerst op zijn andere passie: zwemmen. Tot zijn dertiende zwom hij op hoog niveau. Maar het zwembad was niet bij de deur en het werd voor zijn ouders haast onmogelijk om hem driemaal in de week te brengen. Ilan koos resoluut voor het wielrennen, maar plukt nu nog steeds de vruchten van zijn periode als zwemmer.

©Patrick van Wilder

Pas op zijn veertiende kwam Ilan voor het eerst aan de start van een wielerwedstrijd bij de Aspiranten 14 jaar. Hij had ondanks zijn mindere prestaties in het verleden toch vaak meegereden met ploegtrainingen, en dat bleek toch nuttig. Hij had de smaak te pakken, en zette zijn carrière in het wielrennen voort. Dat bleek de juiste keuze, want een jaar later won hij al provinciaal kampioenschap van Vlaams-Brabant.

Een voorbeeld in de sport?

Ilan volgde het wielrennen niet echt voor hij zelf serieus begon te fietsen. Hij kende Tom Boonen, de Ronde van Vlaanderen en de Tour de France, maar vroeg hem niet hoelang de Tour duurde. Pas toen hij wist dat hij zelf echt wel talent had voor de sport, kreeg hij de microbe te pakken en werd hij verliefd op ‘de koers’.

Een echt voorbeeld heeft hij niet, omdat hij zich aan niemand wil spiegelen. Namen zoals Sagan maken de koers mooi, maar op de vraag of dat zijn held is, is zijn antwoord duidelijk.

Zijn eigen weg

Maar die eigen weg gaan, dat is dus niet zo simpel als het klinkt. Dat topsporters erg op hun voeding moeten letten en zich aan een strak trainingsschema houden, dat zou je misschien niet verbazen. Maar wat moet een wielrenner allemaal eten om topfit te blijven? En hoe ziet zo’n training er dan uit? Lieke Dommerholt en Dajo Sanders zijn voedingsexpert en conditietrainer bij Team Sunweb en begeleiden ook sinds dit jaar Ilan in zijn carrière.

Koolhydraten

Lieke legt verder uit dat het niet alleen belangrijk is wat wielrenners eten, maar ook op welke tijdstippen ze die bepaalde voedingsstoffen binnenkrijgen, blijkt een cruciale factor.

Niet elke renner is hetzelfde en dus krijgt Ilan zijn eigen, specifieke dieet voorgeschoteld. De aanpak van Lieke daarbij is stapsgewijs, al helemaal voor een jonge renner zoals Ilan.

Ilan in gloednieuwe tenue
©Team Sunweb

Coffee Ride

Eerlijk is eerlijk, wielrennen is qua voeding niet de meest bestraffende sport. Lieke durft zelfs te zeggen dat het een goede sport voor iemand die van eten houdt. Soms moet een renner ook gewoon kunnen genieten.

Conditie & Spiermassa

 Al die koolhydraten worden natuurlijk niet gegeten om onder de huid te blijven zitten. Die vormen de brandstof voor de renner, en met die brandstof wordt dagelijks hard getraind. Daarom heeft Dajo Sanders een grote invloed op het team. Hij is trainer bij Team Sunweb en zorgt ervoor dat elke renner in vorm is. Voor een jonge sporter als Ilan kunnen trainingen heel intens en hard zijn. Daarom overleven alleen de besten in de wielerwereld.

Dajo beschrijft een doorsnee dag van een prof zoals Ilan’s als wakker worden, ontbijt eten en trainen. Naast trainen bestaat zijn dag uit herstellen en rusten. Daarom is het leven van een fietser niet het meest opwindende. Ook sociaal contact is heel belangrijk, maar als trainer zorgt Dajo er wel voor dat Ilan tussen de trainingen door geen andere afleidingen heeft.

Pieken op het goede moment

Ilan in de bergen
©Team Sunweb

Team Sunweb stelt dus de doelen van Ilan op. Het levert zijn wedstrijdkalender af en dat is het moment voor Dajo om te beginnen met de opbouw van het trainingsregime van Ilan. “Ik zorg ervoor dat hij in topvorm is voor de wedstrijddag. We bouwen een trainingsprogramma op in verschillende onderdelen, de focus van de training verschilt per dag. Als de wedstrijddag dichterbij komt, wordt de training intensiever. Ik ben ook verantwoordelijk voor de opvolging van de trainingen en zorg ervoor dat hij zo goed mogelijk werkt. We houden zijn wattages en hartslag in de gaten en met die gegevens kunnen we de training aanpassen.”

Ilan is een van de grootste Belgische klimtalenten en daarom is het belangrijk om op langere klimmen te trainen volgens Dajo. “Omdat we in België geen gigantische gebergtes hebben, is het hier niet het perfecte trainingsveld voor Ilan. Daarom organiseren we trainingskampen in Spanje waar hij op veel langere en steilere klimmen kan trainen. In deze kampen kunnen we ons richten op het houden van hogere wattages op een klim en het verlengen van de periodes van maximale inspanning.”

Zo jong al naar de profs?

Ilan wordt bij zijn nieuwe team dus volop ondersteund om bij de top te blijven. Met zijn 20 jaar is hij de jongste renner bij Team Sunweb. Over het algemeen in het professioneel wielrennen is dat zelfs erg jong. Wouter spreekt hierover met Tom Boonen, ex-profrenner en Wereldkampioen wielrennen in 2005. Hij heeft een uitgesproken mening over de jonge leeftijd waarop renners zoals Ilan van Wilder en Remco Evenepoel overstappen naar de professionele klasse.

©Wouter van Biezen

Volgens de papa van Ilan, Patrick van Wilder, maakt de timing van die overstap minder uit. “Ik zag dat hij voor de fiets gemaakt was. Een hele goede houding op de fiets, heel correct. Ik vond dat hij echt zijn ding gevonden had en dat is ook eindelijk uitgekomen.”

Patrick benadrukt dat het helemaal geen makkelijke beslissing was om een ploeg te kiezen uit zo’n groot aanbod. “We zijn inlichtingen gaan nemen bij mensen die actief zijn in het profwielrennen om zo de verschillende meningen eens te horen. Dat heeft enorm lang geduurd tot na het WK, begin oktober. Een luxeprobleem is niet altijd goed en dat maakte het ook niet evident. Ook de CEO van Team Sunweb is bij ons thuis geweest om alles nog eens uit te leggen.

©Twitter van Sunweb

Plots in de spotlight

Die overstap bracht flink wat media-aandacht met zich mee. Tekenen voor een naam als Team Sunweb betekent ook dat er veel naar je gekeken zal worden. Daarom krijgen de renners van Team Sunweb ook professionele begeleiding bij hun omgang met de pers van onder andere Emily Brammeier. “Iedereen weet dat de media-aandacht nogal intimiderend kan zijn. Zeker als er plots 10 camera’s in je gezicht staan, en je dat voor de eerste keer meemaakt.“ Hoewel ze de hulp met de pers wel echt nodig vindt, denkt ze dat de atleten hun eigen gang moeten kunnen gaan op social media.

Iets heel specifieks voor het wielrennen zijn de interviews na de wedstrijd. Wielrenners zitten nog steeds op de fiets om op adem te komen als een dozijn journalisten een microfoon in hun gezicht duwen. Als fietsers moe zijn, kunnen ze op sommige situaties anders reageren. Antwoorden worden minder geadviseerd en doordacht. De journalist weet dat de renners het meest kwetsbaar zijn en weet dat ze spannende krantenkoppen kunnen verzamelen. Emily ziet hier echter geen probleem in.

Steun van ma en pa

Patrick had nooit enige twijfels toen zijn zoon voor het wielrennen koos. Hij heeft zijn zoon altijd gesteund, welke sport hij ook deed. Samen hebben ze een lange weg afgelegd om te staan waar hij nu staat. Maar Ilan zal moeten blijven werken om beter te worden en zo zijn droom te kunnen blijven leven.

©Instagram van Ilan

Een sportcarrière op zo’n jonge leeftijd is niet alleen voor het kind moeilijk. Ook van de ouders vergt dat wel wat toewijding. Zij stonden steeds paraat als hun zoon moest gaan koersen in binnen- of buitenland.

Met het oog op de toekomst

Ilan heeft veel laten vallen om zijn doel te bereiken. “Elke wielrenner op aarde, daar heb ik respect voor”, aldus Patrick. “Als ik zie wat ze er allemaal voor laten, ze verliezen een deel van hun jeugd. Chapeau voor die mannen, en zeker ook voor onze Ilan. Hij trok al naar Frankrijk, Tsjechië en Polen om er met de grote Nations Cup mee te rijden. We hebben er geen problemen mee als hij naar het buitenland moet. Het is een leerproces waar hij veel ervaringen en nieuwe visies opdoet. Het doet uiteraard een plezier om je zoon na 7-8-9 dagen weer thuis te zien komen. We hebben maar één zoon en daar wil je uiteraard het beste voor.”

“Je moet het risico durven nemen, je leert de knop om te draaien en dat is ook zo voor Ilan. Toch blijft het er altijd inzitten”, zegt Patrick. “Zeker de eerste weken na herstel zie je toch dat hij een beetje bang heeft om terug tussen de ploeg te rijden. Hij toont karakter door het steeds weer te doen. Ook als het wat tegenslaat zegt Ilan tegen zichzelf: ‘Kijk, ik sta hier terug, en ik ga er weer volop tegen aan.’”

 “Hij heeft een goed karakter en doet er ook alles voor. Net zoals zijn trainingen, dat is nooit 10 minuten vroeger stoppen. Neen, dat is vijf minuutjes te laat stoppen.”


We hebben deze documentaire over Ilan gemaakt als een schoolproject. Het was echter een eer om met zo’n jong talent samen te werken. We wensen Ilan het beste voor de toekomst en hopen om hem over een paar jaar op het podium van de Tour te zien.

We willen ook iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan deze documentaire. In het bijzonder Wilfried Vanderhaeghen, die ons motiveerde en coachte voor dit project.

Redactieteam: Senne Croonen, Seppe Frans, Wouter van Biezen, David Lambreghts, Junior Verhelst, Matthias Schoenmaeckers, Maxim van Mil, Wietse De Smet en Yannick Joos.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Schotense Jeugdschepen Iefke Hendrickx: “Begeleiding van kansarme jongeren gemakkelijker maken”