Ex-profvoetballer Anthony Van Loo: “Waarom zou je je tanden wel, maar je hart niet laten controleren?”

De Argentijnse voetballer Sergio Agüero kondigde op 15 december zijn afscheid in het profvoetbal aan wegens hartproblemen. In België deed Anthony van Loo hem dat jammer genoeg voor. De ex-voetballer van o.a. KV Mechelen voetbalde nog een tijdje met een defibrillator en is een voorstander van verplichte screening bij kinderen in de sport.

Dag Anthony, hoe gaat het nu met je?

“Op dit moment is mijn gezondheid goed. Het is nu een drietal jaren geleden sinds ik mijn carrière heb stopgezet en ik voel me prima. Ik ondervind geen problemen en de controles die ik onderga blijven constant. Ik ben blij met de huidige situatie.”

Dat is fijn om te horen. Je hebt vast vernomen dat Sergio Agüero gisteren zijn afscheid heeft aangekondigd. Jij zal zijn gevoelens en frustraties als geen ander kunnen begrijpen neem ik aan?

“Ik weet perfect hoe het is om die beslissing te nemen en die is allesbehalve makkelijk. Hij zal het zeker niet alleen en op één dag beslist hebben, maar in overleg met cardiologen, dokters en zijn gezin. Wanneer een cardioloog je vertelt dat je beter geen risico’s meer kan pakken dan houdt het op.”

Afgelopen zomer stortte Christian Eriksen in tijdens een wedstrijd. Hoe beleefde jij die eindeloze minuten?

“Ik zat toen bij mijn goede vriend Ruud Vormer thuis. We bekeken samen de wedstrijd wanneer ik hem aankeek en vertelde dat dit er niet goed uitzag. Ik wist onmiddellijk dat het om een hartstilstand ging, ik herkende het. Kippenvel omdat het zolang duurde voor iemand zijn situatie kende. Ik kreeg flashbacks naar de dag dat me hetzelfde overkwam, allesbehalve een fijn gevoel. Ze schotelen je dan de slow-motion beelden voor en je merkt meteen dat hij de controle over zijn lichaam kwijt is, precies een ‘pudding’, jammer genoeg herkenbaar.”

Wat vind je van de regel in de Italiaanse Serie A dat er niet met een defibrillator gevoetbald mag worden? Begrijp je dat ze ergens een lijn trekken?

“Ja en nee. Als ze die regel in de Serie A inbrengen moeten ze het overal doen. Wanneer je door je cardioloog verteld wordt dat voetballen met een defibrillator probleemloos zal verlopen vind ik dat dit moet kunnen. Ik weet dat ze in de Italiaanse competitie erg streng zijn op vlak van gezondheid, ze zullen er ongetwijfeld veel levens mee hebben gered, maar als een specialist je de toestemming geeft, waarom dan ook niet?”

Vind je dat kinderen die sporten verplicht gescreend zouden moeten worden vanaf een bepaalde leeftijd?

“Natuurlijk, daar ben ik een enorme voorstander van. Pedro Brugada (Spaans-Belgische cardioloog) en ik hebben samengezeten om het voor te stellen. Helaas is er iemand in de politiek die meer macht heeft die het plan tegenhoudt. Wij zijn maar kleine vissen in de zee. Eigenlijk enorm jammer want ik ben ervan overtuigd dat je er veel kinderen en personen zal uithalen met hartproblemen. Je redt er levens mee, ook al weten zijn ze er zichzelf niet van bewust. Een tandartscontrole is toch ook jaarlijks? Waarom zou je je tanden wel, maar je hart niet laten controleren? Achja, zeer onlogisch aan ons land…”

Ben je zelf nog met sport bezig? Zit je nog in de voetbalwereld?

“Ik ben bewust niet meer met voetbal bezig. Een zelfstandige vrouw een twee kindjes vragen veel aandacht (lacht). Er is niets dat ik wil missen tijdens de opvoeding van mijn kinderen, zeker in deze moeilijke coronaperiode. Er zijn wel verschillende aanbiedingen geweest om terug in het wereldje te stappen, maar dat is zeker niet aan de orde. 

Je hebt een defibrillator, hou je dat onbewust in het achterhoofd bij je dagelijkse activiteiten? Of je nu aan het sporten bent of andere dingen doet?

“Je vergeet dat je het hebt, je leert er mee leven. Ik voel er niets van en naast de littekens die je ziet, merk je het ook niet. Enkel wanneer ik op reis ga en ze me door de metaaldetector willen laten wandelen. Dan laat ik een attest zien dat de defibrillator magnetisch is en mag ik naast de poort wandelen i.p.v. erdoor.” 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De droogdokkensite wordt omgetoverd tot een maritieme belevenis