‘Restart’ Belgisch profbasketbal

De Belgische hoogste klasse in het basketbal ging op 6 november weer van start. Een journalist, een sportief manager, een belangrijke fan en een beloftevolle speler blikken voorruit op een speciaal seizoen.

________________________________________________________________________________________________________________________

Basketbalcommentator Glenn De Hollander: 

“Basketbal verdient aandacht 

De oranje bal botst opnieuw in het Belgische profbasketbal. Het seizoen 2020-2021 in de ‘EuroMillions Basketball League’ brengt wel heel wat praktische problemen met zich mee. “Hopelijk kan het blijven doorgaan, als we willen dat onze Belgische ploegen zich in Europa tonen.” 

Eerst en vooral, is het verantwoord dat de profs terug op een basketbalveld staan 

Het kan volgens mij. Kijk maar naar andere landen. Bij Oostende zijn ze al veel langer terug aan het basketballen. In september haalden ze nog een match uit de Champions League van het vorige seizoen in. Daar is nog altijd geen enkele speler positief getest. Het is gewoon belangrijk dat alle spelers zich verantwoordelijk gedragen en zich aan de regels houden. De corona buiten houden is essentieel, want eens dat het virus circuleert in een ploeg, heb je wel een probleem. 

Dorganisatie van de ‘Euromillions Basket League’, de ‘PBL ‘ ( Pro Basket League), maakte de kalender eind september bekend. Had je toen gedacht dat de competitie begin november effectief zou starten?  

Ik had het vooral gehoopt, omdat we toch al zeer lang zonder basketbal zaten in België. Ik ben blij dat de ‘PBL’ het niet langer heeft uitgesteld, anders zou de Belgische media deze prachtige sport misschien helemaal uit het oog verliezen. Basketbal verdient het om aandacht te krijgen. Al is het natuurlijk niet evident om alles in goede banen te leiden, zeker omdat veel ploegen ervoor gekozen hebben om hun thuismatchen zonder publiek niet te laten doorgaan. 

Christophe Beghin, coach van de Antwerp Giants, gaf aan dat het moeilijk is om in een ritme te komen door de onregelmatigheid in de kalender. Begrijpt u zijn klacht?  

Ik begrijp Christophe Beghin zeker en vast. Bij Oostende heeft men exact hetzelfde probleem. Dat zijn ploegen die Europees spelen, dan wil je genoeg matchritme op doen in de competitie. Als je een maand lang geen competitiewedstrijd hebt, dan weet je dat het moeilijk wordt om in Europa te schitteren. Aan de andere kant heb je natuurlijk de kleinere ploegen, die niet actief zijn op het Europese toneel. Zij hebben wel baat om wedstrijden uit te stellen. Kijk bijvoorbeeld naar Luik, waar men met veel financiële problemen worstelt. Als er geen publiek binnen mag, dan is het voor zo’n club bijna onmogelijk om hun spelers te betalen. 

“Last but not least.” Speelt de huidige situatie in het nadeel van Oostende om zichzelf nog maar eens op te volgen als kampioen?  

Nee, Bij Oostende is de continuïteit gewoon te groot. Ze spelen al 9 à 10 jaar met dezelfde steunpilaren, die al een hele tijd renderen onder succescoach Dario Gjergja. Ik heb het natuurlijk over een Jean-Marc Mwema of een Dusan Djordévic. Noem ze maar op. Dat vullen ze aan met een paar goede jeugdspelers, die ook al enkele jaren meetrainen met de eerste ploeg.  De enige ploeg die in de buurt komt van Oostende, zijn de Giants. Zij moeten doorheen het seizoen wel nog stevig bouwen aan hun team, als ze Oostende echt willen uitdagen. 

We kijken er alvast naar uit. 

MATS SOMERS

________________________________________________________________________________________________________________________

Sportief manager Telenet Giants Guy Muya:

“Onzekerheden maken het bijzonder lastig”

Het coronavirus houdt ook het profbasketbal in zijn greep en gooit de kalender door elkaar. Basketbalclubs leven in financiële onzekerheid en starten het seizoen met weinig zicht op regelmaat. Guy Muya, sportief manager van de Antwerpse basketbalploeg Telenet Giants, bevestigt het gebrek aan regelmaat: ”Onze volgende competitiewedstrijd is pas over een maand, dan is ritme vinden moeilijk.”

Het nieuwe basketbalseizoen is op zes november, met Brussels tegen de Antwerp Giants, van start gegaan. Niet alle ploegen hebben hun eerste wedstrijd gespeeld, Guy Muya vertelt hoe dit komt: “Zonder supporters hebben veel clubs geen inkomsten meer, hierdoor stellen ze de wedstrijden uit om ze later alsnog voor publiek te laten doorgaan.” Veel clubs halen hun inkomsten uit ticketverkoop, drank en eten. Zonder supporters is dit niet rendabel. Ploegen zoals Antwerp Giants, Oostende en Brussels zijn financieel sterk genoeg om zonder toch supporters te spelen. “Wij spelen onze thuiswedstrijden zonder publiek omdat we financieel sterk genoeg zijn. We proberen zo ook matchritme op te bouwen. Dit is niet evident, onze volgende competitiewedstrijd is pas over een maand, dan is ritme vinden moeilijk.” Aldus Muya.

“Met trainen alleen kom je er niet.”

Het gebrek aan wedstrijden zorgt naast financiële problemen ook voor onzekerheden. Trainingen kunnen doorgaan, maar het gebrek aan wedstrijden zorgt voor kopzorgen bij Muya: “De onzekerheden maken het bijzonder lastig om te werken, met trainen alleen kom je er niet.” Voor Muya staan vooral veel uitdagingen te wachten: “De spelers motiveren om te blijven trainen gaat nog een hele klus zijn. Ik weet dat het voor hen ook een moeilijke periode is, maar ze moeten alles geven voor de fans.”

LENNERT JEURSEN

________________________________________________________________________________________________________________________

Eddy Van De Wal, voorzitter supportersclub Telenet Giants:

“Wat een supportersclub vandaag nog voorstelt? Niets, helemaal niets”

Vrijdag 6 november werd de EuroMillions Basketball League op gang gefloten. De Telenet Giants Antwerp wonnen hun wedstrijd tegen Phoenix Brussels. Uiteraard waren er geen supporters aanwezig die de overwinning mee konden vieren. Eddy Van De Wal, Voorzitter van de supportersclub, merkt dat de beleving rond de sport helemaal weg is.

Als supportersclub kan je werkelijk niets doen, totaal niets. We mogen bij geen enkele wedstrijd de zaal nog binnen, of het nu oefenwedstrijden, competitiewedstrijden, of Europese wedstrijden zijn, we kunnen er niet bijzijn. We hebben ook veel minder voeling met de ploeg en met de supporters onderling. De wedstrijden volgen op televisie of via een livestream is de enige optie, de sfeer van een supportersclub is dan ver te zoeken.

“De beleving is helemaal weg”

Waar de fanclub het hardst onder lijdt is het wegvallen van het contact. We zien elkaar niet meer en kunnen niets zeggen of vragen. De beleving rond de wedstrijden is helemaal weg, want je ploeg zien winnen in je eentje op een klein computerscherm is absoluut niet vergelijkbaar met er live bijzijn. Het aantal steunende leden van onze supportersclub daalt en ook de merchandising is volledig stilgevallen, er schiet geen enkele inkomstenbron meer over. Gelukkig vallen natuurlijk ook alle uitgaven weg.

Niet enkel de supportersclub heeft het financieel moeilijk, de basketbalclub zelf zit zoals vele tegenstanders ook met de handen in het haar. De competitie zonder publiek verderzetten is voor het Belgisch basketbal niet haalbaar, de clubs hebben die inkomsten meer dan nodig. Lang zal het volgens mij ook niet duren, de competitie stilleggen en pas heropstarten wanneer we terug mogen gaan kijken, is de beste optie voor iedereen.

De enige club die dat wel zou aankunnen is Oostende, zij staan ondanks de omstandigheden nog steeds financieel sterk in hun schoenen. De hegemonie van Oostende verbreken zal dus nog niet voor dit seizoen zijn.

ARNO PASCUAL PASCUAL

________________________________________________________________________________________________________________________

Vic van Oosterwyck, Beloftevolle speler bij Kangoeroes Basktet Mechelen :

“De lockdown maakte me sterker en nog beter”

Vic van Oosterwyck (20) verliet in de zomer van 2019 Guco Lier om voor de Kangoeroes Mechelen te gaan basketten. Daar wil hij dit seizoen absoluut doorbreken na een moeilijk eerste jaar. Nu de nieuwe competitie in aantocht is, hoopt hij dat iedereen zich aan de voorgeschreven maatregelen zal houden zodat het dit jaar niet nodig is om de competitie voortijdig te stoppen.

Vic voelt zich in Mechelen helemaal thuis. “Iedereen is hier heel goed voor mij, van coach en assistent-coach tot strength en conditioning-trainer.” Bij de stopzetting van de competitie vorig jaar zat Vic niet in een super periode. “ Die lockdown kwam niet helemaal ongelegen, want ik kon heel hard trainen waardoor ik er sterker en misschien nog beter ben uitgekomen. Op dit moment voel ik me uitstekend en hoop ik dat dit jaar het jaar van mijn grote doorbraak wordt.”

Hij leeft voor het basketbal en hoopt dat dit seizoen relatief ‘normaal’ kan verlopen. “Uiteraard heb ik schrik dat de competitie opnieuw stilgelegd wordt. Ik denk dat we een stillegging alleen maar kunnen voorkomen wanneer iedereen zich aan de maatregelen houdt en de risico’s niet opzoekt. Wij, bij de club, nemen absoluut geen risico’s zo hebben we in de kleedkamer zelfs een aparte stoel en wordt onze temperatuur regelmatig gemeten.”

“We worden tweemaal per week getest, mondmasker is verplicht bij het binnen- en buitengaan, alle ballen en dergelijke worden telkens ontsmet na een training of wedstrijd dus de club doet er wel alles aan om het coronavirus geen kans te geven. We zijn allemaal heel voorzichtig omdat er op een bepaald moment 4 mensen besmet waren geraakt met het virus binnen onze club.”

ELIAS BOGAERTS

ColofonNaam
Tekstbadges_tekstMats Somers, Lennert Jeursen, Arno Pascual Pascual, Elias Bogaerts
Eindredactie tekstMats Somers
Eindredactie onlineEmma Schelfhout

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Logo K.V. Mechelen
Hasi staat met K.V. Mechelen voor moeilijke opdracht