LeegStadionGeenSupporters

Marc Van Craen, Voorzitter Voetbal Vlaanderen: “Voetballen zonder fans heeft geen zin”

Marc Van Craen, voorzitter van Voetbal Vlaanderen, vindt dat het geen zin heeft om de competitie te laten plaatsvinden zonder fans. De voetbalclubs zullen vanaf zondag 26 december geen supporters meer mogen ontvangen. Dat heeft het Overlegcomité afgelopen woensdag beslist.  

Komend weekend waren er door de winterstop al geen wedstrijden meer, waardoor de impact op de nationale en provinciale reeksen beperkt blijft. De competities hernemen het weekend van 15 januari. “Een week voordien staan er al matchen op het programma die eerder uitgesteld waren door coronagevallen”, licht Van Craen toe. En dus wacht Voetbal Vlaanderen voorlopig af. Midden januari is er namelijk een nieuw Overlegcomité gepland.  

Voorlopig loopt de maatregel in principe tot eind januari. “Als dat zo blijft, zullen wij misschien alle matchen in januari verplaatsen. Het gaat dan om twee of drie weekends, dat is voor ons nog realistisch”, zegt Marc Van Craen. “Als het er meer worden, weet ik niet wat de gevolgen zijn. Dan dreigt de druk op de kalender toch groot te worden. Maar laat ons niet op de feiten vooruitlopen. Wat wel zeker is: zonder fans heeft voetballen voor ons weinig zin. Dat hebben de vorige lockdowns ons geleerd”.  

Voetbal Vlaanderen betreurt de huidige maatregelen, net omdat de clubs de voorbije weken het vertrouwen met de fans aan het herstellen waren. “Het was een verademing om de supporters terug te zien. Niet alleen financieel, maar ook voor de sfeer”, zegt Van Craen. 
“Toch voelden de clubs de voorbije weken en maanden nog de naweeën van de coronacrisis. Er was een significante daling van het aantal supporters. Vooral in het jeugdvoetbal, maar ook bij de eerste ploegen gaven niet alle supporters opnieuw thuis. Er is toch sprake van een derde tot de helft minder omzet.” 

Op de eerstvolgende raad van bestuur zal Voetbal Vlaanderen bekijken of er kalenderverschuivingen moeten gebeuren. Die besprekingen zouden nadien voortgezet worden binnen de crisiscel van de Belgische voetbalbond, waarin ook de ACFF (Association des Clubs Francophones de Football) zetelt, om tot duidelijke beslissingen te komen.  
Laten we hopen dat ‘de twaalfde man’ terug van de partij mag zijn op 28 januari.  

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
genderneutrale-voornaamwoorden
Çavaria: “Door je taalgebruik inclusiever te maken, voelen LGBTI+-personen zich maatschappelijk meer erkend en aanvaard.”