Beleidscoördinator Child Focus, Sofia Mahjoub, zet meldpunten tienerpooiers in de spotlights: “Ze zijn te weinig gekend bij het doelpubliek”

Er komen meer meldingen binnen over tienerpooiers, jonge mannen die meisjes van hen afhankelijk maken en daarna in de prostitutie dwingen. Sofia Mahjoub, beleidscoördinator Child Focus: “Het zijn vaak kwetsbare meisjes tussen de 14 en 17 jaar”

Wat moet een slachtoffer van een tienerpooier doen?

Tienerpooiers zijn mensen die jongeren, meestal meisjes tussen 14 en 17 jaar, doelbewust afhankelijk maken om hen vervolgens uit te buiten in de prostitutie.

Het probleem bij die meisjes is vaak dat ze zelf niet zien dat ze slachtoffer zijn. De verantwoordelijkheid van hulp zoeken of bieden ligt eerder bij mensen rondom hen. Het gaat vooral over wat anderen moeten doen om te voorkomen dat de meisjes slachtoffer worden van tienerpooiers en ook signalen op te vangen en iets te doen met die singalen.

Daarna moeten de vertrouwenspersonen ervoor zorgen dat ze hulp krijgen. Dan gaat het bijvoorbeeld over leerkrachten, ouders, enzovoort.

Wat zijn de signalen die de omgeving kan opvatten als een mogelijk gevaar?

Meisjes die vaak weglopen en terugkomen met dure spullen zoals nieuwe kleren. Hierbij worden ze ook vaak afhankelijk van hun vriend(in). Typsich voor tienerpooiers is dat ze hun slachtoffer van haar omgeving isoleren.

Er zijn een aantal meldpunten, wordt er veel gebruik van gemaakt?

Er wordt nog te weinig gebruikgemaakt van die meldpunten. Er is nood aan sensibiliseren van terreinwerkers, mensen die in contact komen met die doelgroep. Zodat die oog hebben voor de signalen en dan weten waar ze terecht kunnen.

De meisjes zelf kunnen zich melden bij verschillende meldpunten. Dat kan het meldpunt van Child Focus zijn, Payoke, 1712 enzovoort. Er zijn dus verschillende mogelijkheden maar we weten dat ze te weinig gekend zijn bij het doelpubliek.

Zijn er ook preventiemaatregelen?

Er is een Vlaams en Federaal actieplan rond deze problematiek. Daar staan een aantal dingen in, zowel repressief als preventief. Bij Child Focus hebben we ook een aantal preventiemiddelen/tools. Zo hebben we de “girlpower squad” tool. Dat is een tool voor kwetsbare meisjes tussen de 11 en de 13 jaar. Die wil meisjes wat leren gezonde relaties zijn, hoe belangrijk het is om trots te zijn op jezelf, en werkt aan zelfredzaamheid, fysieke integriteit enzovoort. Die tool kan gebruikt worden door begeleiders in voorzieningen om samen met die meisjes aan de slag te gaan, nog voor de leeftijd wanneer meisjes vaak het slachtoffer worden van die tienerpooiers. En dan hebben we ook nog opleidingen en vormingen om mensen die in deze sector werken te helpen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Hotelsector: “We hebben nu steun nodig”