Dansen voor De Warmste Week

De Warmste Week zit er alweer bijna op. Een week lang bundelen radiozenders MNM en Studio Brussel de krachten om de favoriete, mooiste en meest emotionele verzoeknummers van kwetsbare mensen te draaien en aandacht te vragen voor wie ze zijn. Want kunnen zijn wie je bent, is belangrijk en zou prioritair moeten staan. Zita en Soike dansten zich de ziel uit het lijf voor De Warmste Week. 

Dansmarathon 

Dansschool Hypnosis Dance Academy uit Roeselare was één van de vele organisaties die zich inzetten voor dit thema. Ze organiseerden een dansmarathon van 12 uur lang waarbij een vijftigtal dansers de hele nacht door zweefden op de dansvloer. Om het uur wisselden de lesgevers en dansstijlen elkaar af. Allemaal voor het goede doel. Ook danseressen Zita Vanderbeke en Soike Norman deden hieraan mee.  

“Ik dans al sinds ik klein ben”, vertelt Zita. “Het zit in de familie en wordt aan elke generatie doorgegeven. Zo dansen we thuis ook veel en is het zo normaal voor ons dat we ons vaak kunnen uiten door middel van een dans in een bepaald genre.”  Sinds de coronapandemie hebben de danseressen het niet altijd gemakkelijk. Door de isolatie en het afstandsonderwijs voelen ze zich wel eens eenzaam en net daarom is hun passie in dansen vergroot. Dansen is hun uitgangspunt. Ze kunnen er al hun emoties uiten wat het soms makkelijker maakt dan erover te praten.

Isolatie  

Leen Dendievel is actrice, schrijfster en assistente in de psychologie. Zij vindt ook dat de jongeren het zwaar te verduren krijgen. Dat heeft ze al meermaals op Instagram laten weten en in haar boek komt dat ook aanbod. “Jongeren zien hun vrienden amper en weten niet meer waar te beginnen wat de schooltaken betreft. Ze zijn geïsoleerd en dat is zeer spijtig.” “Voor elke leeftijdsgroep is het zeer moeilijk in coronatijden, want iedereen verliest iets. Maar de jongeren zouden nu moeten ontplooien, feesten, elkaar en zichzelf leren kennen, fouten maken,… En nu kan dat niet.”

Ook Soike, danseres bij de De Dansacademie, merkt dat ze door te dansen beter met haar emoties kan omgaan. Op die manier kan ze zijn wie ze is, ook al heeft ze het niet altijd even makkelijk heeft gehad door haar moeilijke jeugd. “Vroeger ben ik veel gepest, daardoor ben ik soms nog onzeker. Sinds ik dans, heb ik het beter een plaats leren geven. Ook al blijft het soms moeilijk ermee om te gaan.” Jongeren voelen zich vaak alleen omdat ze zich nog te veel verstoppen. “Hen zien, erkennen en laten weten dat ze echt wel goed bezig zijn, is het minste dat we kunnen doen. Begrip tonen en verplaatsen in hun leefwereld, dat had de minister van Onderwijs allang moeten doen”, vertelt Leen.  

Psychologen kunnen jongeren in hun mentale gezondheid bijstaan, maar ook zij trekken al aan de alarmbel door de hoge vraag en het te lage aanbod. Ook blijft de drempel naar psychologische hulp nog steeds te hoog. Leen: “Het is financieel voor velen niet haalbaar, laat staan dat het als normaal wordt beschouwd. Vaak heeft dat niets met de jongeren te maken, want die staan ervoor open, wel met de ouders of het aanbod.” Het kan ook op andere manieren aangepakt worden. “Bezinningsmomenten, lezingen geven, op een of andere manier aan de slag gaan in scholen. Ik zou met alle plezier met de jongeren komen praten en in gesprek gaan. Alleen maken scholen daar momenteel geen ruimte voor.”

De dansschool uit Roeselare zette zich in voor De Warmste Week omdat ze het belangrijk vinden dat iedereen kan zijn wie hij of zij is en daarover openlijk kan praten zonder afgekraakt te worden. “Bij ons wordt er niet alleen gedanst, er wordt ook veel gepraat en soms maken we daar ook echt bewust tijd voor, omdat we dat zo belangrijk vinden. Iedereen heeft zo’n goede band met de docent dat het als een familie aanvoelt waar we alles aan kwijt kunnen”, aldus Zita.  

Dansfeest 

Tijdens deze anderhalve week vol met solidariteit, kwamen ook muzikanten hun steentje bijdragen. Artiesten zoals Angèle, Niels Destadsbader, K3 en Intergalactic Lovers brachten een nummer ten voordele van De Warmste Week. Ook Metejoor was van de partij. Hij kon lang niet zijn wie hij wilde zijn door faalangst. “Ik wilde graag zanger worden, maar durfde dat nooit.” Vertelt hij in een interview met Kawtar en Joris. Hij motiveert jongeren om hun dromen achterna te gaan. “Als je hart zegt ‘dit wil ik écht’, dan moet je het gewoon doen.” 

Ondertussen is deze week vol warmte, liefde, solidariteit en steun van de vele doelen bijna ten einde.  

Om de week af te sluiten, organiseren de radio-dj’s nog een groot dansfeest, genaamd Iedereen Danst XL, waarbij ze voor een uur lang de beste plaatjes draaien en waar iedereen nog eens goed los kan gaan.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Dartscommentator Matthias De Vlieger over WK darts: “Kim Huybrechts in kwartfinale, waarom niet?”