Herdenkingsmunt met vrouwenteken op, ter ere van 75 jaar vrouwenkiesrecht

Speciale herdenkingsmunt viert 75 jaar vrouwenkiesrecht

Een nieuwe herdenkingsmunt werd ter ere van het 75-jarig bestaan van het vrouwenkiesrecht in ons land geïntroduceerd. Minister van Financiën Van Peteghem (CD&V) onthulde feestelijk het nieuwe 2-euromuntstuk in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op woensdag 25 oktober.  

Op 27 maart 1948 realiseerde een coalitie van christendemocraten en socialisten het stemrecht voor alle vrouwen. De beslissing werd voorafgegaan door tientallen jaren van sociale strijd, en maakte België het derde laatste land van Europa waarin vrouwen mogen stemmen. Pas jaren later, in 1965, werd Marguerite De Riemaecker-Legot verkozen als eerste vrouwelijke minister van Gezin en Huisvesting. Sindsdien vinden steeds meer vrouwen hun weg naar de politiek. Maar er is nog werk aan de winkel, zegt Julie Van Garsse directeur van vzw ZIJkant. ‘We komen echt van ver, en we zijn er nog lang niet. Stemrecht is de absolute basis, en vandaaruit groeien alle andere rechten en verworvenheden. ‘

De munt, waarop een venusteken met daarin een stemvakje te zien is, werd ontworpen door de vrouwelijke muntdesigner Iris Bruijns. Met de uitgifte wil de Koninklijke Munt niet enkel eer betonen aan deze historische emancipatiestrijd, maar ook als inspiratie dienen voor de verderzetting ervan vandaag. 

Tekst: Sally Raspoet

Audio: Sofie Kaya

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Solidariteit en afstand