“Durf de naam van de overledene te gebruiken”

Rouwen na zelfdoding: “Durf de naam van de overledene te gebruiken” 

De feestdagen staan voor de deur al is dat niet voor iedereen een prettige periode. Volgens Lore Vonck, hoofd van de werkgroep rond rouwen na zelfdoding, zijn dit zware tijden voor velen. “Als er dan iemand ontbreekt is dat dubbel zo zwaar”. 

Wat kan je doen als je iemand kent die iemand verloor? En heeft corona een extra invloed op slachtoffers van zelfdoding? Lore Vonck, hoofd van de werkgroep rond rouwen na zelfdoding, ziet veel mensen het moeilijk hebben. 

Merk je een verschil in ondersteuningsvragen tijdens de feestdagen? 

In deze periode krijgen we meer ondersteuningsvragen. De focus ligt in deze periodes op familie en vrienden. Als er dan iemand ontbreekt is dat dubbel zo zwaar. De ondersteuningsvragen stijgen maar het is niet dat het een gigantische piek is ten opzichte van andere maanden. Het is een lichte stijging.

Corona is nog altijd actueel. Wat merken jullie hiervan? Heeft het nog altijd invloed?  

Toch wel, heel veel activiteiten konden we niet laten doorgaan zoals onze praatgroepen en het lotgenotencontact. Dat heeft veel invloed op mensen die al nabestaande waren voor de pandemie. Maar het is nog extra zwaar voor mensen die nabestaande zijn geworden tijdens de lockdown. Het is een meer gecompliceerde rouw omdat ze veel minder ondersteuning hebben gekregen. Familie mocht niet op bezoek, de uitvaart mocht niet op de manier zoals gepland. Dat heeft allemaal een impact op de rest van je rouwproces. 

Wat kan je zelf doen mocht je zo’n slachtoffer kennen tijdens deze feestdagen? 

Negeer het niet. Op langere termijn durven mensen het vaak niet meer aanhalen uit vrees om iemand verdrietig te maken. Het beste is om er toch over te beginnen, op een gepast moment natuurlijk. Durf de naam van de overledene te gebruiken, de persoon is niet vergeten. Laat weten dat je er bent. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Misdadig leuke stage