“Beter een gecontroleerde, legale markt dan een ongecontroleerde, illegale markt”

Duitsland zet de eerste stappen richting de legalisering van cannabis. Het debat laait daarom in België weer op. Bij onze noorderburen kan je al sinds 1976 cannabisproducten kopen in coffeeshops en in Luxemburg ligt het onderwerp al een tijdje op tafel. Open VLD met voorzitter Egbert Lachaert zijn alvast voorstander om het ook in België te legaliseren: “Het is niet omdat we het uit het strafrecht halen, dat we het gebruik ervan aanmoedigen.” 

De Duitse regering maakte woensdag 26 oktober bekend dat de legalisering van cannabis op de gesprekstafel ligt. Als dit voorstel erdoor komt, zouden cannabis en de werkzame stof THC niet langer als verdovende middelen beschouwd worden. In dat geval kan je in Duitsland voortaan tot maximaal 30 gram wiet kopen en op zak hebben voor persoonlijk gebruik. Zoals onze Noorderburen coffeeshops hebben, zullen er in Duitsland gespecialiseerde winkels openen en zal cannabis mogelijk ook in apotheken verkrijgbaar zijn. Daarbovenop zal het legaal worden om in beperkte mate eigen plantjes te kweken.  

Volgens de Duitse regering hebben niet enkel gebruikers, maar ook de economie baat bij deze beslissing. Zo worden er meer jobs gecreëerd en winsten kunnen gebruikt worden voor sensibiliseringscampagnes rond druggebruik.  

Nog geen zekerheid 

Of dit voorstel werkelijkheid wordt, valt af te wachten. Internationale en Europese wetgeving over cannabis kan botsen met de plannen van de Duitsers. Duitse Minister Van Volksgezondheid Karl Lautenbach (SPD) liet weten in een volksgezondheidsrapport dat het besluit een positieve uitkomst zou hebben: “Ongeveer vier miljoen Duitse volwassenen gebruiken cannabis. Dat gaat gepaard met een grote zwarte markt en een stijging aan het aantal georganiseerde misdaden. Mocht cannabis legaal worden, kunnen we de markt beter controleren en de gebruikers beschermen.”  

“Rook gewoon een jointje zodat je lekker kan slapen”

In België zijn er ook alvast voorstanders. Zo liet Open VLD in september weten dat ze cannabis uit de illegaliteit willen halen. Op een ledencongres zei Egbert Lachaert het volgende: “Het is niet omdat we het uit het strafrecht halen, dat we het gebruik ervan aanmoedigen.” Beter een gecontroleerde, legale markt dan een illegale markt waar de overheid geen grip op krijgt, klinkt het.  

Sjoerd Boersma, Nederlandse inwoner van Antwerpen, ziet ook het positieve aspect van de legalisering in: “Ik ben wel voorstander. Ik denk dat er veel medicinale voordelen kan hebben. Mensen die veel hoofdpijn, een blessure of een trauma hebben, zijn er mee geholpen. Je ziet ook dat GBD oliën (olie met het extract van de cannabisplant) populair worden. Wat zijn we dan omslachtig aan het doen om olie uit een plantenextract te halen. Rook gewoon een jointje zodat je lekker kan slapen”. 

 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Covid Safe Ticket zuigt spontaniteit weg”