Meldpunten in Antwerpen moet einde maken aan eenzaamheid

Antwerpen lanceert per wijk een “buurtzorgmeldpunt” voor mensen die zich eenzaam voelen. Deze groep mensen is sinds het begin van de pandemie aanzienlijk gegroeid, omdat sociaal contact noodgedwongen beperkt moest worden door de maatregelen om de pandemie in te dijken. “Als stad hebben we de ambitie om een zorgzame houding bij burgers te stimuleren”, aldus Els van Doesburg (N-VA), Antwerps schepen voor onder andere gezondheidszorg. 

Verdwenen routine 

Het feit dat de restricties nu al bijna twee jaar aanslepen én dat er niet direct een einde in zicht is, zorgt voor eenzaamheid bij heel wat mensen. Hier moeten deze meldpunten iets aan doen. Een regelmatig bezoek aan de kinesist, de kapper of zelfs je familie werd door de pandemie en de daaropvolgende regels heel wat moeilijker dan vroeger. De regelmaat waaruit onze dagen vroeger bestonden, is compleet verdwenen. Verder werken mensen vaker van thuis en blijkt ook dat het contact met hulpverlening vaker wordt uitgesteld. Al deze zaken zorgen ervoor dat de eenzaamheid bij heel wat mensen toeneemt.  

Weg met eenzaamheid 

Tele-Onthaal, een telefonische hulpdienst voor mensen die het moeilijk hebben, zag de voorbije maanden dan ook een stijging van 10% in oproepen van alleenstaanden en 60-plussers. Ook mensen die grote veranderingen ondergaan in hun leven, zoals een overlijden of een verhuis, zijn kwetsbaar. Om een einde te maken aan deze eenzaamheid zullen binnenkort de eerste twee meldpunten te vinden zijn in de Antwerpse wijken Sint-Andries en Seefhoek. Het doel is om dit concept in de toekomst ook verder uit te rollen naar andere wijken. Zo hoopt de stad Antwerpen een luisterend oor te bieden aan de mensen die dreigen te vereenzamen. “Door zo veel mogelijk burgers, burgerinitiatieven, organisaties, verenigingen en zorgprofessionals uit de wijk te betrekken, vergroten we het aantal oren en ogen in de wijk,” verduidelijkt Doesburg. 

Aanpak 

Het doel is niet enkel te luisteren naar mensen en hun problemen, maar ook actief te zoeken naar oplossingen. De oorzaak van eenzaamheid is bij iedereen anders, daarom zal de aanpak bij iedereen ook anders zijn. Daarnaast wordt er ook geprobeerd om op een actieve manier op zoek te gaan naar mensen die dreigen te vereenzamen, door bijvoorbeeld huisbezoeken te organiseren bij alleenstaande ouderen.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Longarts Frederik Hermans (slaapcentrum UZA): “Het beste middel tegen snurken is afvallen”