Software beveiligingsbedrijf ESET waarschuwt voor privacyrisico’s bij fitnesstrackers

Hackers verdienen op verschillende manieren geld aan aanvallen op fitnesstrackers. Ze kunnen gegevens en wachtwoorden onderscheppen, verloren of gestolen apparaten ontgrendelen en ook persoonlijke gegevens delen met derden. Software beveiligingsbedrijf ESET waarschuwt voor de veiligheid van deze apparaten.

ESET waarschuwt voor de veiligheid van slimme fitnesstrackers zoals smartwatches. Deze wearables zijn niet zonder gevaar en hackers zouden een aardige cent kunnen verdienen op het doorspelen van jouw persoonlijke gegevens aan bedrijven. Deze bedrijven gebruiken de informatie om advertentieprofielen op te stellen en door te verkopen. Een groeiende markt waarvan geschat wordt dat ze tegen 2023 US$ 855 miljoen oplevert. 

Het ESET heeft het over verschillende soort dreigingen. Van gevoelige gegevens onderscheppen via mail en berichten tot fysieke dreiging via je opgeslagen locatie. Allemaal informatie die veel wearables opslagen. Ook het concept ‘slimme huis’ waar apparaten gebruikt worden om smarthome-apparaten te bedienen en bijvoorbeeld de voordeur ontgrendelen vormen een groot risico. 

Dit gebeurt door de tekortkoming van verschillende elementen bij de apparaten. Bluetooth, onjuiste programmering van apparaten, zwakke encryptie, apps die slecht zijn geschreven of waar gebruikers onzorgvuldig omgaan met data en back-end servers zoals icloud zijn allemaal manieren waar hackers een aanval kunnen via lanceren. Met gevoelige informatie bezig zijn op je wearable in het openbaar is ook af te raden. Een simpele kijk over de schouder is een oude maar effectieve manier voor hackers. 

Het ESET komt met een lijst van tips om de risico’s te minimaliseren en zoveel mogelijk aanvalspaden af te sluiten. Enkele van deze tips: Vergrendelschermen met wachtwoordbeveiliging gebruiken, enkel legitieme app-stores gebruiken, geen wearables met je voordeur synchroniseren en apparaten op het wifi-gastnetwerk houden. 

Smartwatches en andere wearables zijn ondertussen bijna even ondenkbaar uit ons leven als gsm’s en computers. Nu moeten we er ook veilig mee leren omgaan. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Sociaal Europa: Werk aan de democratische winkel van de EU?