Misdadig leuke stage

Na meer dan twee jaar is het eindelijk zover: STAGE! De periode waar ik naar uitkijk sinds ik ben beginnen studeren. Één van mijn grootste interesses binnen de journalistiek is misdaad. Als je in Vlaanderen aan ‘misdaadjournalistiek’ denkt, denk ja automatisch toch aan ‘Faroek’?

Mijn eerste dag

De eerste dag is altijd een beetje spannend maar de goesting om te starten deed alle stress verdwijnen. Ik begon rustig met een rondleiding in DPG Media. Ik keek mijn ogen uit: Montageruimtes, inleescellen, vergaderlokalen… Ik vroeg me af hoe ik hier in godsnaam mijn weg zou vinden zonder gps. We eindigden met het kloppende hart van het gebouw: het bedrijfsrestaurant… Maar de nieuwsstudio mocht er ook wel zijn.

Eenmaal geïnstalleerd in wat we noemen ‘de warme hoek’, kon het beginnen. Ik kreeg toegang tot de programma’s waarmee binnen DPG gewerkt wordt en kreeg de tijd om alles uit te zoeken en mijn weg te vinden in alle mappen en files.

Mijn eerste publicatie

Ik ben best trots op alles waaraan ik heb meegewerkt, zelfs als ik maar een heel kleine bijdrage had. Zo werd ik er aan het begin van mijn stage meteen ingesmeten om archief uit te spitten op zoek naar beelden voor de special ‘Faroek: De tip van één miljoen’.

Maar de aflevering van ‘Faroek’ waaraan ik van begin tot eind heb meegewerkt kwam pas in de laatste weken van mijn stage online en die zie je hier.

Een bijzondere ontmoeting

Binnen de muren van ‘News City’ heb ik natuurlijk heel wat bekende koppen zien passeren: Cathérine Moerkerke, Stef Wauters, Paul D’hoore… Maar de fijnste ontmoetingen (en samenwerkingen) waren toch wel met Faroek Özgünes (het gezicht van het programma) en Birgit Van Mol (de presentatrice van ‘Telefacts’).

Veel geleerd

Natuurlijk heb ik veel geleerd over hoe het productieproces van bepaalde programma’s eruit ziet en wat er allemaal bij komt kijken. Maar de belangrijkste les die ik meekreeg, heeft alles te maken met taal. Elk mediahuis heeft een eigen stijl, een eigen manier van communiceren. Het is altijd niet evident om dat op een paar weken tijd onder de knie te krijgen en het blijft zoeken naar hoe je een zin omzet in ‘VTM-taal’.

Anekdote

25 maart 2022, deel 1 van de rechtszaak van Jan Fabre. Een hele dag in de rechtbank luisteren naar de getuigenissen en de verhalen van de burgerlijke partij. Faroek staat gepland om 13u11 om live verslag te geven in het nieuws. Bekend en geliefd als hij is bij zijn fans, komen er een minuut voor de live twee meisjes op ons af: ‘Oh my god, ben jij de echte Faroek?’. Ik haal de innerlijke bodyguard in mezelf naar boven en stuur ze kordaat (maar vriendelijk) weg zodat de uitzending niet gestoord werd.

Oeps foutje

Tijdens één van de opnames van ‘Faroek’ hoorde ik tijdens het interview dat het slachtoffer zich meermaals vergiste van datum waarop de diefstal werd gepleegd. Ik wilde tijd sparen en onderbrak de persoon in het midden van de zin. Dat had ik beter niet gedaan omdat de quote eventueel nog gebruikt kon worden. Nu weet ik dat ik steeds moet wachten om iets te zeggen tot het gesprek is afgerond… Oeps.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Man
Diploma wordt een nutteloos papiertje