Psychologe Isabelle Ghislain over geluk: “Ik wil ervoor kiezen om vrij te geven, zonder dat daar iets tegenover staat”

Gelukkig zijn. Volgens Van Dale betekent het voorspoedig zijn, of een aangenaam gevoel hebben als je je verheugt. Het is een onderwerp waar meerder gedicht over is neergepend en Raymond van het Groenewoud zingt er een lied over. Het is dan ook een onderwerp dat weinig mensen koud laat.

Voor Isabelle Ghislain is geluk een dagelijks voorkomend onderwerp. Ze werkt als psychologe vanuit haar praktijk in Ciney met kinderen die hun geluk tijdelijk zijn kwijtgeraakt. “Meestal gaat het om problemen met relaties naar andere mensen toe. Dan gaat het bijvoorbeeld om kinderen die het moeilijk hebben met de scheiding van hun ouders, ze weten dan geen blijf met deze gevoelens.”

Voor velen zou het moeilijk zijn om geluk te vinden wanneer je dagelijks geconfronteerd wordt met kinderen die de weg even zijn kwijtgeraakt. Niet voor Ghislain, zij put energie uit haar werk als psychologe. “Mijn beroep als psycholoog maakt mij juist gelukkig. Ik heb het plezier om de vooruitgang van mijn patiënten te mogen meemaken. Ik zie hoe zij steeds progressie maken. Ik mag zien hoe zij hun moeilijkheden overkomen en mag hen daarbij de hand reiken. Wanneer ik dan zie dat een kind, samen met mijn hulp, langzaamaan gelukkiger wordt, dat vind ik enorm waardevol.”

Maar wat maakt een mens gelukkig? Volgens de behoeftepiramide van Maslow kan iemand pas gelukkig zijn wanneer bepaalde basisbehoeften vervuld zijn. Pas wanneer zekere fysieke behoeften vervuld zijn, kan je zorgeloos gelukkig zijn. “Ik leef in een land waar geen oorlog heerst, ik heb een dak boven mijn hoofd, ik heb voldoende geld om een goed leven te kunnen leiden, … Dit alles maakt dat ik de tijd heb om na te denken over de zin van het leven.”

Geluk is iets wat veel vormen kan aannemen voor verschillende mensen. Wat de ene gelukkig maakt, betekent niet dat dat de ander tevredenstelt. “Geluk, voor mij, is het kunnen genieten in het moment. Het is ook mezelf tevreden kunnen stellen met wat ik heb. Vandaag de dag heb ik mijn echtgenoot, ik heb mijn kinderen, ik heb werk in een sector waar ik van houd, … Maar ook de kleine dingen, zoals een wandeling doen in het zonnetje, of een gezelschapsspelletje spelen samen met mijn gezin, maken mij dagelijks gelukkig.”

“Gelukkig kunnen zijn betekent ook dat ik mezelf kan zeggen dat er, zelfs wanneer ik moeilijke momenten heb, nog steeds zaken zijn die belangrijker zijn. Het is tegen mezelf kunnen zeggen dat het allemaal niet zo erg is als het lijkt, en dat het leven wel weer in de plooi zal vallen. Het zijn die goede dagen die talrijker zijn dan de slechte. Ik denk dat dat echt geluk is. Dat je kan waarderen wat je hebt, ook al is het niet perfect.”

Wanneer je online zoekt naar een levensstijl die leidt tot geluk, kan je een hele waslijst aan tips vinden. Deze gaan van wandelen in de buitenlucht tot wat tijd voor jezelf nemen en voldoende water drinken. Toch zijn er ook andere factoren die dat geluk kunnen beïnvloeden. “Mijn vrienden, mijn familie, … voor mij zijn relaties in alle vormen en maten erg belangrijk. We hebben allemaal nood aan iemand die ons vergezelt om de weg des levens te bewandelen. Deze gids kan ook gevonden worden in religie. Voor mij is mijn relatie met God een plek waar ik comfort en troost kan vinden wanneer ik het lastig heb.”

“Waar ik ook veel kracht uit put, is mijn huis. Dat ik een mooi, proper, opgeruimd en gezellig huis heb geeft me een bepaalde zekerheid. Het geeft me een schuilplek om weer op adem te komen wanneer het even lastig gaat en het is een plek die me opnieuw de kracht geeft om anderen onder ogen te komen.”

Vaak gaat het ook niet enkel om de omgeving waarin je je bevindt, maar ook hoe je ernaar kijkt. “Hoe ik mezelf positioneer in mijn omgeving en hoe ik hiernaar kijk hebben een enorme invloed op mijn geluksgevoel. Wanneer ik accepteer dat ik het moeilijk heb, kan ik mijn energie steken in dingen die me beter doen voelen. Ik voel me gelukkiger omdat ik zelf erg bewust kies waar ik mijn tijd en energie in wil investeren.”

Of Ghislain iets zou veranderen aan haar leven om gelukkiger te zijn? Daar is ze erg duidelijk over. “Ik zou kiezen voor de manier waarop ik naar anderen kijk. Ik zou graag nóg meer welwillendheid willen tonen aan mijn omgeving, nóg meer een ander accepteren zoals hij is.”

Het geheim voor een gelukkig leven? Voor Isabelle Ghislain is het antwoord heel eenvoudig: geven. “Ik denk dat genereus zijn erg belangrijk is. De vrijgevigheid en de aandacht voor zij die het niet makkelijk hebben in het leven, kunnen een groot verschil maken in het leven. Dat ik ervoor kan kiezen om vrij te geven, zonder dat daar iets tegenover hoeft te staan, dat maakt mij gelukkig.”

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Een therapiedier is niet enkel om te aaien of te knuffelen”