Een glaasje cava tussen ministers en radiobazen

De stageperiode loopt nu stilaan ten einde en wat een toffe periode is dat toch geweest. Ik ben Antje, derdejaars student Journalistiek en ik deed mijn stage bij FM Goud in Peer, Limburg. Met enkel nog de laatste week te gaan, blik ik graag met je terug op de vorige acht weken stage.

Mijn eerste dag 

Die begon rustig met een rondleiding en wat extra info, maar de rest van de week werd een pittige start. Mijn stagebaas vertrouwde me meteen met een tof project. FM Goud zou op Limburgdag een uitzending doen van 4 uur lang om Limburg in de bloemetjes te zetten. Ik mocht het volledig uitwerken naar mijn ideëen. Ik trok erop uit naar Limburg voor interviews en reportages, contacteerde artiesten die in onze Limburgse top 42 stonden en mocht zelfs de presentatie op mij nemen. Lekker veel werk dus, maar ik heb me rot geamuseerd. 

Mijn eerste publicatie

Dat was dus de uitzending voor de Limburgdag, met alles erop en eraan. Die is ook nog  in zijn geheel te beluisteren op soundcloud. Hieronder kan je het laatste deel beluisteren. Ik interviewde muzikant Stef Willems van Frimout, twee gepassioneerde mandenvlechters, de gouverneur van Limburg Jos Lantmeeters en meer! Verder gidste ik de luisteraar ook door onze Limburgse top 42. 

Een bijzondere ontmoeting

Een van de interviews die me het meest is bijgebleven gebeurde al in mijn eerste week. Ik interviewde 2 mandenvlechters Frans en Annie Davids uit Dilsen-Stokkem. Ik gebruikte het interview in de Limburgdag-uitzending en maakte er later ook een podcast van. Door alle (gezonde) zenuwen was ik in die eerste week nog niet helemaal op mijn gemak, maar zij hebben me zo warm ontvangen dat ik na de uren nog langer blijven plakken ben. We hebben uren gebabbeld over hun passie en ik kon er maar geen genoeg van krijgen.
Ze wilden me ook niet met lege handen laten vertrekken en hebben me dus een mandje meegegeven. Dat staat nu vol fruit in mijn keuken te pronken. 

Veel geleerd

Ik had me eigenlijk geen betere stageplaats als FM Goud kunnen inbeelden. Het voordeel bij stages bij lokale stations is dat je écht alles mag uitproberen. Dat was bij mij ook het geval. Ik heb research gedaan, nieuws ingelezen, geïnterviewd, podcasts gemaakt, commerciële partners gezocht, en heb nu zelfs een eigen programmaatje gekregen dat ik mag presenteren. Het is geweldig om zoveel vertrouwen te krijgen. Op die manier leer je des te meer. Ik werd op stage echt behandeld als een volwaardige collega, en dat is goud waard (pun intended). 

Anekdote: Als enige stagiair te gast bij DPG

Mijn stagebaas Michel was co-organisator van de Dag van de Digitale Radio en wat een geluk voor mij want daardoor mocht ik dat evenement als enige stagiaire bijwonen. Opeens stond ik daar in Vilvoorde tussen de crème de la crème van de radiowereld. Hosted by Peter Van De Veire en panels met onder andere minister van Media Benjamin Dalle, Floris Daelemans van Radio 1 en de grote VRT radiobaas Els Van De Sijpe. Ik voelde me in het begin een beetje als een vis op het droge maar ik heb erg genoten van het netwerken op het evenement. Op het einde van de avond mochten we ook een kijkje gaan nemen in de studio’s van DPG Media. Wat ik niet wist, is dat een fotograaf ons had vergezeld en dus dat hele toffe moment ook had vastgelegd. 

Oeps foutje

Als je nieuws maakt, werk je met strikte deadlines. Als je niet op tijd begint of er gaat iets mis, is er geen nieuws en dat is een probleem. Zelfs in mijn voorlaatste week stage heb ik net nog een grove fout gemaakt, vind ik toch. Mijn stagebaas vond het niet zo’n drama. Vanaf de tweede week van mijn stage schrijf ik elke dag 2 regionale nieuwsbulletins. Die spreek ik dan in en stuur ik door naar het systeem zodat ze automatisch op het juiste tijdstip worden uitgezonden. De hele stage lang is dat foutloos gegaan, maar natuurlijk moet er toch één keer iets misgaan. Mijn internet deed me de das om en die bulletins zijn dus niet verzonden, terwijl ik dacht van wel. Ik luister tijdens het werken altijd naar FM Goud zelf en wat hoor ik daar opeens? Het nieuws van gisteren! Paniek!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
“Ik weet niet of ik nog op eindejaarsreis kan”