Hoge Gezondheidsraad steunt geestelijke gezondheidszorg

Volgens De Hoge Gezondheidsraad is het verschil in financiële steun bij geestelijke en fysieke gezondheid nog steeds te groot. De raad sloeg met een aantal academische de handen in elkaar om een advies samen te stellen om de kloof tussen fysiek en mentaal welzijn te minimaliseren. Zo kunnen mentaalwelzijnpatiënten sneller geholpen worden. 

De Raad wilt allereerst een kennis platform creëren, daarnaast willen ze de kwaliteit van de gegevens verbeteren en tot slot willen ze een onderzoeksagenda ontwikkelen. Dit allemaal om het mentaal welzijn te primeren van de patiënten. De Hoge Raad stelde het advies voor op de persconferentie van dinsdagmiddag. Een belangrijk moment voor mentaalwelzijnpatiënte Floor. “Ik voel me al lang in de steek gelaten.” 

Nu is het de vraag of er op het advies geantwoord wordt. Dat hoopt ook Floor. “Als er één ding is dat ik heb geleerd in deze zware periode, is het dat je hoop moet hebben en dat heb ik. Alle welzijn is even belangrijk. Of het nu om een gebroken rug gaat of een angststoornis, beide heeft aandacht nodig. Snel en juist.” Wanneer er op het advies zal gereageerd worden is nog niet duidelijk. 

In België zijn er maar 16,1 psychiaters per 100.00 inwoners, daarmee zit België in de middenmoot  van Europa. De buurlanden doen het een stuk beter en daar kijkt Floor niet van op. “Ik heb lang moeten zoeken naar een psychiater. De meeste zijn volgeboekt waardoor ik een tijdje heb moeten wachten voor een consultatie. Tijdens die lange zoektocht zijn m’n mentale problemen erger geworden en dat vind ik jammer. Als ik sneller was geholpen, wie weet waar stond ik nu? De pandemie heeft er ook niet beter op gedaan.” Veel patiënten voelen zich niet begrepen, vooral omdat fysiek welzijn als normaal wordt gezien en mentaal welzijn blijft een taboe, vindt Floor die kampt met depressie. “Fysiek welzijn zoals kanker wordt meteen geholpen, maar voor depressie en angst moet je aanschuiven. Mentale problemen kunnen ook fataal zijn”, concludeert ze. België staat in de top 3 van meeste zelfmoorden in Europa. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Het corona virusepidemie