Kom op tegen Kanker vindt dat leraren na langdurige ziekte minder dan halftijds mogen werken

Kom op tegen kanker wil dat leraren na een kankerbehandeling geleidelijk hun werk kunnen hervatten. Momenteel moeten ze gelijk halftijds instappen. De organisatie wil dat leerkrachten minder dan vijftig procent of meer dan 75 procent mogen werken als hun ziektedagen op zijn.  

Onderwijspersoneel moet na langdurige ziekte 90 dagen lang halftijds werken. Zodra onderwijsinstelling, Medex, een positieve medische beoordeling geeft mogen ze terug het werkveld in. Voor heel wat revaliderende kankerpatiënten is 90 dagen te kort, stelt Kom op tegen kanker in een persbericht. Vooral voor jonge leraren met weinig ziektedagen is de huidige regeling niet gunstig. Wie niet halftijds kan instappen, wordt op een ‘medisch pensioen’ gestuurd. Hierbij ligt hun maandelijks loon te laag, betreurt Kom op tegen Kanker. Wie langer dan 90 dagen halftijds wil werken krijgt een tijdelijk nieuw statuut, namelijk ‘langdurig verlof voor verminderde prestaties wegens ziekte’. Zij werken halftijds en krijgen de overige uren aan 60% betaald. Leraren die in dit stelsel zitten kunnen nooit meer voltijds werken. Wim Geluykens, onderzoeker-jurist bij Kom op tegen Kanker stelt: ‘Wie wil werken, na langdurige ziekte, moet mogen werken. Ook als dat voor minder dan 50 procent kan. Leraren die vastbenoemd zijn krijgen niet de kans om geleidelijk aan hun werk te hervatten. Hun gezondheidstoestand kan evolueren, daar hebben ze geen inspraak op. Met kom op tegen Kanker pleiten we voor een flexibelere regeling.’ 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
De nieuwe bondscoach van de Rode Duivels