Kotstudenten zitten met de handen in het haar: “ik moet lessen skippen om rekeningen te betalen”

Het nieuwe academiejaar staat voor de deur. Studenten schrijven zich massaal in op de hogescholen en universiteiten. Dat betekent ook dat veel jongeren intrekken in een studentenkot. Het studentenleven wordt steeds duurder waaronder de prijs van een studentenwoning. De kosten van een kotstudent wordt dit jaar geschat op 15.300 euro, dat is maar liefst 1200 euro meer dan vorig jaar. Een moeilijke opdracht voor een student die maandelijks de rekeningen krijgt voorgeschoteld. 

Kotstudent prijs

In de geschatte prijs van een kotstudent zitten de vaste studiekosten van de opleiding zoals stage en cursussen, vervoer van en naar de campus en ook de huur van een studentenkot wordt er bijgerekend. Levensonderhoud kosten zoals eten, drinken, ontspanning en kleding zijn ook kosten waarmee een kotstudent te maken heeft. 

Werkstudent 

Steeds meer leerlingen moeten de hoge kosten dekken door te gaan werken naast het drukke studentenleven. “De stress om te studeren wordt nu gecombineerd met de stress om rond te komen”, vertelt kotstudent Gwen. Ze is een rechtenstudent die genoodzaakt is haar eigen studentenkosten te betalen door haar thuissituatie. Zij doet het statuut van werkstudent alle eer aan. “Ik heb twee jobs moeten aannemen om mijn huurprijs te betalen. Mijn schoolresultaten lijden er ook onder.” Veel leerlingen worden verplicht lessen te skippen om te gaan werken. Studenten zoals Gwen hebben al verschillende alternatieven uitgeprobeerd. Pendelen helpt de kosten een beetje te verlagen, maar niet veel. De scholen bieden de studenten studietoelages aan om alsnog volwaardig te kunnen studeren, maar dat is niet genoeg voor Gwen. “Het nieuwe academiejaar komt eraan en het inschrijvingsgeld weegt heel zwaar door in het huishouden die periode. Dat is een maand vol overuren.” Dat zijn uren die niet besteed worden aan school. Maar wat veroorzaakt deze stijgende prijzen? De kotverhuurders worden met de vinger gewezen. 

De verhuurder 

Door onder andere de oorlog Oekraïne breken de prijzen van het gas alle records. De verhuurders zijn verplicht om de hogere kosten van de leverancier door te rekenen naar de student. De gemiddelde huurprijs van een kot zonder privé-sanitair in Antwerpen bedraagt 390 euro vorig academiejaar. In vergelijkijking met het jaar ervoor is dat een stijging van bijna 10 procent. De huurprijzen blijven relatief ongewijzigd. Het zijn de vaste kosten die extreem toenemen. Onder vasten kosten verstaat men water, gas, elektriciteit en internet. De prijzen zijn zelfs verdubbeld in sommige gevallen en dat is bij Studenten kamers Antwerpen niet anders. “Onze vaste kosten zijn dit jaar 100 euro geworden dat was vorig jaar een heel stuk minder”, volgens kotverhuurder Nico Habraken. De vraag naar studentenkoten daarentegen blijft groot. Hoge prijzen schrikt de student niet af om op kot te gaan. “Ik hoop dat de externe kosten hetzelfde blijven en niet veel meer gaan stijgen. Ook voor ons is het niet leuk”, voegt Nico er nog aan toe. 

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

More Stories
Ilan climbing the mountains
Project Ilan: 20 in 2020